Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Babcine kopytka są idealne do sosu grzybowego. Przepis na aksamitne kluseczki z ziemniaków
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kopytka Babci Kasi są przepyszne. Delikatnie aksamitne i puszyste kluseczki możemy podawać polane gęstym sosem grzybowym. Zdradzamy wam przepis, który stosujemy w domu od lat. Po prostu palce lizać!
Pyszne kopytka - składniki
Canva.com
Babcine kopytka to po prostu kluseczki ziemniaczane. To doskonałe danie, które możemy podawać z sosem lub podsmażone ze skwarkami i cebulką smażoną. Tradycyjne kluseczki doskonale smakują także z gulaszem i mogą być naturalnym dodatkiem do każdego mięsa.
Nasz sekretny przepis od babci Kasi zawiera kilka składników:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 szklanki (około 30 dag) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypywania
Zobacz także
Jak zrobić kopytka z przepisu babci Kasi?
Canva.com
- Przygotowanie babcinych kopytek jest bardzo proste. Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Potem odstawiamy je do wystygnięcia, np. na specjalnej tacce.
- Ziemniaki przekładamy do miseczki i dodajemy po kolei: mąkę, jajo oraz sól. Ręcznie wyrabiamy ciasto na kluseczki ziemniaczane. To ważne, abyśmy uzyskali jednolitą masę. Jeśli nie będzie to możliwe, to warto dodać trochę mąki.
- Na stolnicę posypaną mąką wykładamy uformowane kluseczki ziemniaczane o średnicy 2 cm. Kroimy kopytka.
- Dalej kopytka wkładamy porcjami do wrzątku i mieszamy, aby nie przykleiły się do dna.
Kopytka możemy podawać z sosem pomidorowym, sosem węgierskim, a także posypane parmezanem lub polane masłem. Jeśli lubicie włoską kuchnię, to z pewnością spodoba wam się propozycja z przypalonym masłem, świeżymi listkami szałwii oraz szczypta parmezanu.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tajemnice przechowywania ziemniaków - jak utrzymać ich świeżość?
Ziemniaki są niezwykle popularnym składnikiem wielu potraw, dlatego ważne jest, aby przechowywać je w odpowiedni sposób, aby zachowały świeżość i smak przez jak najdłuższy czas. Przygotujcie się na porcję praktycznych informacji i ciekawostek!
Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Po obiedzie często zostaje nam nadmiar gotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać je, warto wykorzystać je do przygotowania pysznego obiadu. W tym artykule znajdziesz przepisy na proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zobacz, co zrobić z gotowanych ziemniaków i wypróbuj moje patenty!
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!