Canva.com

Babka pomarańczowa. Obłędnie pachnące ciasto na Wielkanoc

Babka pomarańczowa to ciasto podobne do słynnej babki cytrynowej. Jednak dodatek pomarańczy nadaje tej babce wyjątkowy smak, zapach i wspaniały, złoty kolor. Babka pomarańczowa doskonale pasuje do wielkanocnego menu, do którego wniesie powiew świeżości.

Babka pomarańczowa — potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej, 

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 

  • 200 g stopionego masła, 

  • 1 szklanka cukru pudru, 

  • 4 jajka, 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 

  • sok i skórka otarta z ½ pomarańczy, 

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • ½  łyżeczki esencji pomarańczowej,

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej. 

Canva.com

Jak upiec babkę pomarańczową

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Wyciskamy także sok z cytryny.

Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż otrzymamy białą, puszystą masę. Teraz stopniowo, nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy schłodzone masło. Teraz zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połączone mąki z proszkiem. Na koniec do ciasta wlewamy aromaty waniliowy i pomarańczowy oraz dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięte soki. Dla podkręcenia smaku można dodać 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem lub margaryną, a następnie wysypujemy drobną bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy do formy ciasto na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy babkę pomarańczową ok. 50 minut, do suchego patyczka. 

Po ostygnięciu dekorujemy babkę lukrem pomarańczowym, zrobionym z 3 łyżek soku pomarańczowego i pół szklanki cukru pudru. Babkę możemy także posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą.

Źródło: Magazyn Kuchnia
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł