Bakłażan z grilla z dodatkiem czosnku. Pyszny przepis na wegańską Majówkę
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tuż przed Majówką warto dowiedzieć się, co spożywają na co dzień weganie. Pamiętajmy, że w ramach diety roślinnej weganie odżywiają się tylko i wyłącznie jedzeniem pochodzenia roślinnego i absolutnie nie spożywają mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Weganizm to styl życia oparty na takich zasadach jak troska o środowisko, zwierzęta, jak i własne zdrowie.
Dieta wegańska a majówkowe grillowanie
Weganie w trakcie majówkowego grilla mogą cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, takich jak pomidory, dynia, oliwki, brokuły, czy bakłażany. Warzywa są pełne witamin oraz minerałów i składników odżywczych. Na liście zakupów na wegańskiego grilla mogą znaleźć się także wegańskie burgery, tofu oraz wegańskie parówki z soi.
Top 10 pomysłów na wegańskiego grilla
- Bakłażan marynowany w sosie sojowym
- Ćwiartki papryki w marynacie z oliwy z oliwek
- Pieczone ziemniaki z czosnkiem
- Nuggetsy z pieczarek na grilla
- Grillowany banan
- Marynowane tofu
- Wegańskie burgery z ciecierzycy
- Wegańskie kiełbaski z boczniaków
- Wegańskie spring rolls z marchewki i kapusty
- Grillowana ciecierzyca
Jak przygotować wegańskie bakłażany z grilla?
Do przygotowania pysznych bakłażanów z grilla potrzebujemy:
- 4 bakłażany
- 7 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju
- chili
- szalotka
- łyżeczkę syropu z agawy
Wszystkie składniki poza bakłażanami wrzucamy do miski miksera i ubijamy na bardzo gładką masę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. W międzyczasie nakłuwamy bakłażany w kilku miejscach i kładziemy na ruszcie na 20 minut.
Następnie ściągamy warzywa z grilla, przecinamy na połówki i smarujemy ich wnętrze czosnkową pastą. Na koniec całość grillujemy przez 15-20 minut.