Canva.com

Bigos pieczony na żeberkach - karnawałowy hit na ciepło. Sprawdź ten przepis!

Bigos na żeberkach to doskonała propozycja na każdą imprezę. Jeśli towarzystwo ma ochotę na jedno ciepłe danie, to staropolska zupa sprawdzi się doskonale!

Do przygotowania tego bigosu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500-525 g żeberek,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej,
  • 2 średnie cebule,
  • 500 g białej słodkiej kapusty,
  • 55 g suszonych grzybów (na przykład podgrzybków),
  • 4 średnie liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 owoce jałowca,
  • 5-6 wędzonych śliwek,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 715 ml bulionu wieprzowego,
  • 1 kg (1000 g) kiszonej kapusty,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz czarny;
  • ponadto - kilka gałązek natki pietruszki.

Jak ugotować pyszny bigos?

Canva

Przygotowanie - mięsa i kiełbasę przełóżmy do żeliwnego garnka, przykryjmy i pieczmy 58-63 minut czasy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wyjmijmy z garnka, przestudźmy i pokrójmy. Znów cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę, włóżmy do garnka z wytopionym tłuszczem i smażmy 2-3 minuty. Dodajmy pokrojoną wcześniej białą słodką kapustę, pokruszone podgrzybki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, śliwki i starte na tarce jabłko.

Wlejmy bulion, gotujmy około 29-34 minut. Następnie do garnka dołóżmy posiekaną kapustę kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna, część możemy przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Włóżmy upieczone, pokrojone mięsa i kiełbasę. Całość wymieszajmy, przykryjmy pokrywką i pieczmy pół godziny. Następnego dnia ponownie pieczmy pół godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą lub bulionem. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Przed podaniem posypmy posiekaną natką pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł