Mięciutkie ciasto z rabarbarem i truskawkami — puszyste i delikatne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiosenne “must have” - ciasto z rabarbarem i truskawkami
Maj to miesiąc, który przynosi nam całe mnóstwo wiosennych przysmaków — owocowo-warzywnych. Młode szparagi, młoda kapusta, kalafiory, a do tego rabarbar i oczywiście polskie truskawki. Grzechem byłoby nie skorzystać z tych darów natury i nie przygotować przepysznych dań i wypieków. Jednym z najlepszych i najprostszych jest mięciutkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. Wystarczy mąka, jajka, proszek do pieczenia, trochę oleju i cukru oraz garść truskawek i dwie łodygi rabarbaru i mamy wszystkie składniki do przygotowania ciasta. Oprószone cukrem pudrem, podane w czasie weekendowego pikniku, przyjęcia grillowego czy jako słodkie drugie śniadanie podbije serca gości i domowników. Oto szczegółowy przepis i lista składników.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami — składniki
10 średnich truskawek
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru + 1 łyżka mąki lub kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
2 całe jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta
Jak upiec ciasto z rabarbarem i truskawkami
Truskawki płuczemy, oczyszczamy z szypułek i osuszamy na papierowym ręczniku. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy łodygi z cienkiej skórki. Kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki i rabarbar wrzucamy do miski i mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki lub kaszy manny.
Do dużej miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i szczyptę soli i zaczynamy miksować. Ubijamy, aż masa będzie gęsta, puszysta i prawie biała.
Nie przerywając miksowania, cienką strużką do ubitych jajek wlewamy olej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy esencję waniliową.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy lub silikonowej foremki. Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar obtoczone w mące i cukrze.
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Upieczone ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
To mięciutkie i lekkie ciasto możemy podać także z dodatkiem gałki lodów waniliowych i bitej śmietany. Smacznego!