Czarny czosnek
Canva.com

Czarny czosnek - naturalny antybiotyk, który zawsze warto mieć w domu

Czarny czosnek podbija serca wszystkich miłośników naturalnych medykamentów. To prawdziwy hit, który zaliczany jest do grona żywności typu superfood. Jest niezwykle bogaty w witaminy oraz minerały, a dodatkowo nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust. Dlaczego warto używać w codziennej diecie czarnego czosnku? Zapraszamy do naszego artykułu!
Reklama

Wiele osób mogło się jeszcze nie spotkać z odmianą czarnego czosnku i z pewnością zastanawia się skąd się bierze jego kolor. Przyjrzyjmy się zatem jego historii.

Skąd pochodzi czarny czosnek?

Czarny czosnek
Canva.com

Czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku i jest przechowywany w bardzo wysokiej temperaturze. Chociaż dla wielu osób to zupełna nowość, to warto wiedzieć, że czarny czosnek od ponad 5000 lat uznawany jest za rarytas. To wyjątkowe warzywo powstaje w wyniku procesu starzenia białego czosnku.

Reklama

Czosnek, który znamy na co dzień trzyma się w komorze w temperaturze około 60 stopni Celsjusza przez 60 dni. W tym czasie warzywo zyskuje nowy kolor i jednocześnie traci bardzo ostry smak. Ta odmiana jest niezwykle zdrowa i pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, jak i krążeniowy. Wynika to z dużej zawartości 18 aminokwasów oraz antyoksydantów.

Lecznicze właściwości czarnego czosnku

Czarny czosnek
Canva.com
Reklama

Czarny czosnek bogaty jest w allicynę przekształconą w związki antyutleniające. Wszystkie te składniki mają wpływ leczniczy na nasz organizm. Wśród najważniejszych zalet możemy wymienić:

  • działanie przeciwbakteryjne
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • przeciwdziałanie procesom starzenia
  • wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • zapobieganie otyłości
  • pobudzenie
  • korzystny wpływ na układ nerwowy

Czarny czosnek można używać w codziennej diecie jako środek przeciwzapalny. Wyciąg z czosnku pozwala na uodpornienie organizmu na wszelkie zmiany nowotworowe. Lekarze polecają tę odmianę w przypadku raka żołądka, płuc oraz piersi.

Czosnek ten możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością albo przygotować samodzielnie w domu. Cena 1 główki czarnego czosnku wynosi od 15 do 20 zł.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama