Czarny czosnek - naturalny antybiotyk, który zawsze warto mieć w domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiele osób mogło się jeszcze nie spotkać z odmianą czarnego czosnku i z pewnością zastanawia się skąd się bierze jego kolor. Przyjrzyjmy się zatem jego historii.
Skąd pochodzi czarny czosnek?
Czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku i jest przechowywany w bardzo wysokiej temperaturze. Chociaż dla wielu osób to zupełna nowość, to warto wiedzieć, że czarny czosnek od ponad 5000 lat uznawany jest za rarytas. To wyjątkowe warzywo powstaje w wyniku procesu starzenia białego czosnku. Czosnek, który znamy na co dzień trzyma się w komorze w temperaturze około 60 stopni Celsjusza przez 60 dni. W tym czasie warzywo zyskuje nowy kolor i jednocześnie traci bardzo ostry smak. Ta odmiana jest niezwykle zdrowa i pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, jak i krążeniowy. Wynika to z dużej zawartości 18 aminokwasów oraz antyoksydantów.
Lecznicze właściwości czarnego czosnku
Czarny czosnek bogaty jest w allicynę przekształconą w związki antyutleniające. Wszystkie te składniki mają wpływ leczniczy na nasz organizm. Wśród najważniejszych zalet możemy wymienić:
- działanie przeciwbakteryjne
- obniżenie ciśnienia krwi
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- przeciwdziałanie procesom starzenia
- wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci
- obniżenie poziomu cukru we krwi
- zapobieganie otyłości
- pobudzenie
- korzystny wpływ na układ nerwowy
Czarny czosnek można używać w codziennej diecie jako środek przeciwzapalny. Wyciąg z czosnku pozwala na uodpornienie organizmu na wszelkie zmiany nowotworowe. Lekarze polecają tę odmianę w przypadku raka żołądka, płuc oraz piersi.
Czosnek ten możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością albo przygotować samodzielnie w domu. Cena 1 główki czarnego czosnku wynosi od 15 do 20 zł.