Canva.com

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym - ciasto idealne?

Brownie wyróżnia się intensywnym, czekoladowym smakiem i aromatem. Miłośnicy peanut butter, czyli masła orzechowego oszaleją z zachwytu, jeśli dodamy do brownie kilka łyżek! To pyszny deser dla każdego.

Składniki na pyszne ciasto

Canva.com

Czekoladowe brownie z dodatkiem masła orzechowego ma wręcz uzależniający smak. Uwielbiamy intensywny aromat czekolady w połączeniu ze słonym peanut butter. To doskonały deser do kawy, który z pewnością rozpieści wasze kubki smakowe. Do przygotowania pysznego ciasta brownie potrzebujemy:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 135 g mąki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego

Jak przygotować brownie z peanut butter?

Canva.com
  1. Pyszne, czekoladowe brownie z masłem orzechowym zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto upieczemy w tortownicy o wymiarach 24 cm lub w foremce 21 cm x 28 cm. Ważne: przed pieczeniem ciasta smarujemy foremkę lub tortownicę masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Na początku masło rozpuszczamy w małym rondlu na małym ogniu. Dodajemy gorzką czekoladę w kostkach i cały czas energicznie mieszamy. Po chwili odstawiamy z ognia.
  4. W małej misce miksujemy jajka z cukrem i dolewamy masę czekoladową. Całość miksujemy powoli na jednolitą masę.
  5. Dodajemy mąkę i mieszamy całość za pomocą łyżki.
  6. Dorzucamy do masy czekoladowej kawałki czekolady deserowej i wylewamy całość na blachę.
  7. Masło orzechowe miksujemy powoli z solą i cukrem pudrem. Wykładamy łyżką na wierzch brownie.
  8. Patyczkiem robimy ósemki na masie brownie i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł