canva.com

Czym zastąpić jajka w wypiekach - 5 najlepszych zamienników

Czym zastąpić jajka, gdy będąc w trakcie przygotowywania puszystego ciasta drożdżowego uświadamiasz sobie, że ostatnie dwa zjadłaś dziś na śniadanie? Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest oczywiście wyjście do pobliskiego sklepu, lecz nie zawsze jest taka możliwość. Istnieje jednak kilka produktów spożywczych, które z powodzeniem możesz wykorzystać jako zamiennik jajka w zarówno słodkich, jak i słonych wypiekach.

Zamienniki jajek w ciastach i innych wypiekach

Przepisy na tradycyjne pączki drożdżowe, czy też jogurtowe faworki wymagają użycia ściśle określonych składników, które użyte w konkretnych proporcjach wpływają na powodzenie kulinarnej operacji.

Jednym z najważniejszych półproduktów w pieczeniu są jajka, których zadaniem jest połączenie i związanie pozostałych składników, a także spulchnienie ciasta – dzięki czemu rośnie podczas obróbki termicznej.

Co w sytuacji gdy ich zabraknie? Jak i czym zastąpić jajka w kuchni, aby wypiek się udał? Przedstawiamy 5 najlepszych zamienników kurzych jaj, które uratują Cię w kryzysowej sytuacji.

canva.com

Tofu zamiast jajek

Otrzymywany z mleka sojowego serek tofu idealnie nadaje się do zastąpienia jajek w ciężkich wypiekach drożdżowych. Jego największym atutem jest neutralny smak. Wystarczy, że zblendujesz określoną ilość tofu z odrobiną wody. Przyjmij zasadę, że 50 g serka odpowiada objętości jednego jajka kurzego.

Masło orzechowe

Masło z orzechów to kolejny produkt, który skutecznie możesz wykorzystać jako zamiennik jajek. Podobnie jak kurze jajko masło orzechowe zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz zdrowe tłuszcze. Dodatkowo użycie masła nada wypiekowi zupełnie innego smaku, co może być pozytywnym zaskoczeniem.

Zamiennik jajka – siemię lniane

Jedna łyżka siemienia lnianego zalana dwiema łyżkami wody po zblendowaniu tworzy gęsty kleik, który zastąpi jedno kurze jajo. Nasiona lnu również cechują się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego też warto użyć ich do pieczenia.

Przecier z bananów

Mocno dojrzały banan w bardzo prosty sposób może zastąpić jajko w wypiekach cukierniczych. Dodatkowo nada im nieco innej nuty smakowej, co może stanowić cenną wartość dodaną. Wystarczy, że rozgnieciesz go w rękach i dodasz do wyrabianego na stolnicy ciasta.

Woda gazowana z olejem zamiast jajka

Jajko możesz także zastąpić wodą gazowaną wymieszaną z 1 łyżeczką oleju lub oliwy z oliwek. Zawarte w wodzie bąbelki odpowiednio spulchnią ciasto, natomiast tłuszcz sklei w całość wszystkie składniki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł