Dodaj szczyptę soli do kawy. Efekt jest zaskakujący!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dlaczego kawa jest gorzka?
Wiele osób zastanawia się, dlaczego kawa jest gorzka. Wszystko zależy pod ziaren, które są źródłem kofeiny. Ten składnik odpowiada za blisko 15% gorzkiego smaki.
Warto wiedzieć także, że obecne w kawie fenylindany są odpowiedzialne za gorzki smak pobudzającego napoju. Zawartość tych przeciwutleniaczy jest zależna także od stopnia wypalenia ziaren. Im bardziej wypalone ziarno, tym większą gorycz poczujemy przy każdym łyku kawy.
Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku kawy, to zdecydowanie powinniśmy wybierać jasno palone ziarna. Warto również wyposażyć się w kawiarką z metoda przelewową. Dzięki temu kawa po kontakcie z wodą stanie się dużo bardziej delikatna.
Sól - skuteczny eliminator
Jeśli chcemy się pozbyć gorzkiego smaku, to wystarczy dodać szczyptę soli do filiżanki. Warto wiedzieć, że jony sodowe zmieniają smak wielu dań. Sól dodana do kawy zmieni jej smak, a gorycz będzie mniej wyczuwalna.
Ile dodać soli do kawy? To dobre pytanie!optymalna ilość to mała szczypta do maksymalnie 1/4 łyżeczki na małą czarną. Ważne jednak, aby nie przesadzać, bowiem sól jest niezdrowa dla naszego organizmu.