Dodaj ten składnik do ciasta na faworki, a będą kruche i delikatne jak opłatek
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić najlepsze faworki?
Faworki są uwielbiane przez osoby dorosłe oraz dzieci. Nic dziwnego, w końcu kojarzą się z karnawałem, są delikatne i po prostu pyszne. To nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Trzeba jednak przyznać, że zrobienie idealnych chrustów wymaga odpowiedniego przepisu. Tajemniczy składnik, który sprawi, że Twoje faworki będą obłędnie pyszne to... wódka albo spirytus. Zaledwie odrobina wystarczy do tego, żeby ciasto nie piło tłuszczu, dzięki czemu powstanie chrupki i kruchy deser.
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka wódki lub spirytusu
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pięć dużych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
Własnoręczne wykonanie faworków nie jest skomplikowane. Na początku wymieszaj w dużej misce mąkę z cukrem oraz solę. Dodaj do całości pozostałe składniki, a więc żółtka, wódkę oraz śmietanę. Zagniataj ciasto rękami, aż uzyskasz jednolitą masę, bez żadnych grudek! Aby ciasto było jednolite, a faworki idealnie kruche i miały dużą ilość bąbelków, zawiń ciasto i przełóż je na drewniany blat, a następnie zbijaj je drewnianym wałkiem na płasko. Następnie ponownie je zwiń i znów zbijaj. Rób tak przez około 15 minut.
Gotowe ciasto rozwałkuj bardzo cienko na blacie, który jest posypany mąką. Bardzo ważne jest to, żeby na blacie nie było zbyt dużej ilości mąki.
Ciasto krój na paski o szerokości ok. 4 cm, a następnie utwórz z nich prostokąty o długości ok. 10 cm. Każdy kawałek natnij w środku i przełóż jeden koniec przez nacięcie.
Faworki smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia.