Domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy babci Helenki. Idealny do ciast, czy słodkich wypieków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania babcinego dźemu?
Do przygotowania większej ilości domowego dżemu potrzeba 200 gramów truskawek oraz 200 gramów rabarbaru. Owoce powinny być mocno dojrzałe, bo wtedy będą najsłodsze i najsmaczniejsze. Truskawki powinno się kupować w sezonie i to najlepiej na targu albo w jakimś sprawdzonym sklepie osiedlowym, a jeszcze lepiej zerwać je z krzaczka prosto z ogródka, o ile oczywiście ma się je posadzone na własnej działce, a owoce zdążyły pięknie dojrzeć.
Jak zrobić dżem?
Truskawki należy oczyścić z szypułek, umyć pod bieżącą chłodną wodą i pokroić na dosyć drobne kawałeczki. Rabarbar obrać z grubszej i brzydkiej skórki, a następnie pokroić w równie małe kawałki i umieścić go wraz z cząstkami truskawek w średnim garnku. Owoce na domowy dżem należy ustawić na palniku i zacząć gotować na małym ogniu. Oczywiście trzeba przez cały czas przy nich stać i je mieszać, aby nie dopuścić do ich przypalenia, a pozwolić im na spokojne wydzielanie ukrytych w nich soków.
Gdy owoce zaczną puszczać sok, można dodać do nich ok. 200 gramów białego cukru, by dżem był jednak odpowiednio słodki, a także szczyptę cynamonu, który bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Masę należy doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować przez kolejnych kilka minut. Dżem wciąż powinien być mieszany, by się nie przypalił. Mniej więcej po 5-10 minutach będzie gotowy do przełożenia go do słoika. Taki dżem truskawkowo-rabarbarowy śmiało można przechowywać w spiżarni.