Pomidory nie dojrzały na krzaczku? Mamy ekspresowy sposób, żeby je wykorzystać
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ekspresowy dżem z zielonych pomidorów z malinową nutą — składniki
10 zielonych pomidorów (średniej wielkości)
2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki malinowej
kilka ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów w 30 minut?
Zielone pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki, wycinamy miejsce, gdzie wrasta szypułka i blendujemy na purée. Z pomidorów powinniśmy otrzymać ok. 2,5 szklanki zielonej pulpy.
Zblendowane pomidory wlewamy do rondla o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia.
Dosypujemy cukier oraz czerwony pieprz, jeżeli chcemy naszemu dżemowi dodać nieco ognia.
Gotujemy ok. 20 minut bez przykrycia.
Galaretkę malinową przesypujemy do miseczki lub garnuszka i dolewamy 2 łyżki zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut.
Rondel z pomidorami zdejmujemy z palnika i dodajemy namoczona galaretkę. Mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Na koniec usuwamy powstałą pianę.
Słoiczki na dżem dobrze wyparzamy. Do czystych naczyń nakładamy gorący dżem, zakręcamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.
Gotowy dżem z zielonych pomidorów z malinową nutą przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.
Ten lekki dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów, kanapek, naleśników i innych deserów. Jest dość słodki, ale to w końcu dżem, więc delektując się jego smakiem, musimy zapomnieć o liczeniu kalorii. Smacznego!