Zaskakujący przepis na słodki dżem z pomidorów. Koniec z nudnymi tostami na śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na słodki dżem pomidorowy
4 duże, dojrzałe pomidory
1 szklanka cukru
1 plaster cytryny ze skórką
½ pomarańczy
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Słodki dżem z pomidorów z pomarańczą — wykonanie krok po kroku
Pomidory myjemy i delikatnie nacinamy skórkę. Umieszczamy je w misce i na ok. 3 minuty zalewamy wrzącą wodą. Zdejmujemy skórkę z pomidorów.
Pomidory kroimy w kostkę — usuwamy pestki i twardy środek przy szypułce.
Pomarańczę obieramy ze skórki i wycinamy fileciki z miąższu.
Tak przygotowane pomidory wrzucamy do rondla, w którym będziemy przygotowywać dżem. Do warzyw dodajemy plaster cytryny, pokrojoną w kostkę pomarańczę i mielony cynamon.
Doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy 15 minut.
Po tym czasie sos z pomidorów i pomarańczy wylewamy na gęste sito i dokładnie go przecieramy. Możemy także go zblendować.
Gładki mus z pomidorów ponownie wlewamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy kolejne 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem nie może się przypalić! Kiedy jest gotowy, jest gęsty i błyszczący.
Gotowy smakołyk przelewamy do słoiczków i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Dżem z pomidorów — pyszny dodatek do tostów i deserów
Taki oryginalny dżemy będzie świetnym dodatkiem do śniadaniowych tostów, drożdżowych bułeczek, a także naleśników i ciast. Dżem z pomidorów? To brzmi dziwnie, ale ten dżem jest naprawdę pyszny!