canva.com

Doskonała zupa ziemniaczana z tajemniczym włoskim składnikiem!

Zupa ziemniaczana z tajemniczym włoskim składnikiem to coś, co naprawdę pozytywnie Cię zaskoczy! Przepis na krem z ziemniaków jest recepturą powszechnie znaną, lecz z ten włoski składnik wznosi pozornie prostą zupę na wyższy poziom kulinarny! Spróbuj przygotować ją z tym dodatkiem – efekt jest oszałamiający. Co jest tym tajemniczym składnikiem? Wyjaśniamy!

Przepis na zupę ziemniaczaną z serkiem mascarpone

Ziemniaki to bezsprzecznie najpopularniejsze warzywo w Polsce czy nam się to podoba, czy też nie. Obłe bulwy w żółtawej łupinie mają zarówno swoich oddanych zwolenników, jak i przeciwników, dla których ziemniak to nudne warzywo.

Jeśli też zaliczasz się do tej grupy, to zapewniam Cię, że po tym przepisie zmienisz zdanie. Doskonała zupa ziemniaczana z tajemniczym składnikiem dostarcza wyjątkowych doznań smakowych! Jesteś ciekawa co to za składnik?

Składniki na ziemniaczany krem
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml bulionu wołowego (lub warzywnego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • pół korzenia selera
  • kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • białe lub ciemne pieczywo (na grzanki)
  • 50 g orzechów nerkowca
canva.com

Zupa ziemniaczana – przygotowanie krok po kroku

Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do najprzyjemniejszego procesu, jakim niewątpliwie jest gotowanie! Gwarantuję Ci jednak, że nawet jeśli w swoim mniemaniu nie jesteś w tym najlepsza, to w przypadku tego przepisu powinnaś poradzić sobie bez szwanku!

  1. Ziemniaki, pietruszkę oraz selera umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę średniej wielkości. Wrzuć je do większego garnka, zalej zimną wodą (aby lustro wody tylko delikatnie przykryło warzywa) i ugotuj. Gdy będą już wystarczająco miękkie dolej szklankę bulionu mięsnego lub warzywnego i zdejmij z palnika
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj przy użyciu ręcznego blendera. Gdy krem będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody
  3. Na koniec dopraw zupę krem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pamiętaj, aby każdą przyprawę dodawać stopniowo, mieszać i próbować dania przed dalszym doprawianiem – to częsty błąd, który może doprowadzić do zepsucia ziemniaczanki

Z czym podawać ziemniaczaną zupę

Krem ziemniaczany z serkiem mascarpone doskonale komponuje się z przygotowanymi na patelni grzankami z białego lub ciemnego pieczywa.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją z kaszą, ryżem lub makaronem – co kto lubi. Równie intrygującym i doskonałym połączeniem są delikatnie podsuszone w piekarniku plastry surowego boczku.

Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł