Garnek z kapustą i kiełbasą po niemiecku. "Męski" obiad na kilka dni
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na jednogarnkowe danie z kapustą
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 700-725 g kapusty kiszonej, 400-425 g kiełbasy (najlepiej typu myśliwska lub jałowcowa), 2 średnie cebule, 3 średnie marchewki, 4 średnie ziemniaki; dodatki i przyprawy - 2 średnie liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 775 ml bulionu mięsnego, szczypta nasion kminku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 5 łyżek smalcu lub oleju do smażenia, natka pietruszki.
Jak zrobić kapustę z kiełbasą po niemiecku?
Przygotowanie - kapustę kiszoną, jeśli bardzo kwaśna, przepłuczmy i odciśnijmy. Przełóżmy do garnka, dodajmy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalejmy bulionem mięsnym i gotujmy około 44-47 minut. W tym czasie, kiedy kapusta się gotuje, obierzmy marchewkę i ziemniaki. Pokrójmy je w cząstki i podgotujmy w niedużej ilości lekko osolonej wody.
Na patelni podsmażmy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w cząstki cebule. Następnie do gotującej się kapusty dodajmy podgotowane warzywa. Duśmy wszystko razem do miękkości wszystkich składników. Na około 101-11 minut przed końcem duszenia dorzućmy kiełbasę z cebulą. Całość doprawmy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypmy posiekaną natką pietruszki. Do garnka możemy też dorzucić 2-3 pomidory bez skórki.