Garnek, w którym gotuje się zasmażana kapusta
Canva

Boska zasmażana kapusta — dodaj do niej ten składnik, a będzie smakować obłędnie!

Masz ochotę na coś pysznego, domowego? Sprawdź, jak zrobić takie danie! Zasmażana kapusta jest pyszna, a przepis na nią, bardzo prosty! Najlepsza będzie tradycyjna receptura. Pamiętaj jednak o jednym składniku, który zmieni smak całej potrawy. Koniecznie musisz to dodać!
Reklama

Zasmażana kapusta — co trzeba do niej dodać?

Potrzebny będzie... miód. Do zasmażanej kapusty potrzebne jest coś słodkiego, żeby przełamać jej kwaśność. Z reguły ludzie dodają cukier, jednak miód daje spektakularny efekt.

Zasmażana kapusta — potrzebne składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
Kiszona kapusta przygotowana do zrobienia zasmażanej kapusty.
Canva

Zasmażana kapusta — przepis krok po kroku

  1. Kapustę przełóż na sitko. Zalej ją zimną wody.
  2. Odciśnij kapustę dłońmi w rękawiczkach, a potem przełóż ją na tackę i poszatkuj.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podziel na pół.
  4. Kapustę umieść w garnku.
  5. Zagotuj wodę w czajniku. Zalej nią kapustę.
  6. Włącz mały ogień pod garnkiem.
  7. Dodaj połowę cebuli, miód, sól, pieprz i pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie.
  8. Przykryj całość i gotuj przez 40 minut.
  9. Nagrzej patelnię, dodaj olej. Wrzuć resztę cebuli i smaż, aż się zeszkli.
  10. Dodaj masło i mąkę.
  11. Kiedy całość będzie rumiana, wlej odrobinę soku z kapusty na patelnię, wymieszaj.
  12. Przełóż zawartość patelni do garnka, wymieszaj, zagotuj.
  13. Gotowe.

Jak można zmodyfikować ten przepis?

To danie jest pyszne w połączeniu z suszonymi śliwkami. Idealnie komponują się z kwaśną kapustą.

Możesz też spróbować dodać odrobinę jabłek do potrawy, potrzebne będą wtedy też suche nasiona kopru.

Z czym podawać zasmażaną kapustę?

Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem, zwłaszcza świeżym. Sprawdzi się tutaj zarówno ciemny, jak i jasny chleb czy bułka.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama