Canva
Boska zasmażana kapusta — dodaj do niej ten składnik, a będzie smakować obłędnie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na coś pysznego, domowego? Sprawdź, jak zrobić takie danie! Zasmażana kapusta jest pyszna, a przepis na nią, bardzo prosty! Najlepsza będzie tradycyjna receptura. Pamiętaj jednak o jednym składniku, który zmieni smak całej potrawy. Koniecznie musisz to dodać!
Reklama
Zasmażana kapusta — co trzeba do niej dodać?
Potrzebny będzie... miód. Do zasmażanej kapusty potrzebne jest coś słodkiego, żeby przełamać jej kwaśność. Z reguły ludzie dodają cukier, jednak miód daje spektakularny efekt.
Zasmażana kapusta — potrzebne składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- woda
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Canva
Zasmażana kapusta — przepis krok po kroku
- Kapustę przełóż na sitko. Zalej ją zimną wody.
- Odciśnij kapustę dłońmi w rękawiczkach, a potem przełóż ją na tackę i poszatkuj.
- Cebulę pokrój w kostkę i podziel na pół.
- Kapustę umieść w garnku.
- Zagotuj wodę w czajniku. Zalej nią kapustę.
- Włącz mały ogień pod garnkiem.
- Dodaj połowę cebuli, miód, sól, pieprz i pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie.
- Przykryj całość i gotuj przez 40 minut.
- Nagrzej patelnię, dodaj olej. Wrzuć resztę cebuli i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj masło i mąkę.
- Kiedy całość będzie rumiana, wlej odrobinę soku z kapusty na patelnię, wymieszaj.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, wymieszaj, zagotuj.
- Gotowe.
Jak można zmodyfikować ten przepis?
To danie jest pyszne w połączeniu z suszonymi śliwkami. Idealnie komponują się z kwaśną kapustą.
Możesz też spróbować dodać odrobinę jabłek do potrawy, potrzebne będą wtedy też suche nasiona kopru.
Z czym podawać zasmażaną kapustę?
Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem, zwłaszcza świeżym. Sprawdzi się tutaj zarówno ciemny, jak i jasny chleb czy bułka.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Bigos ze śliwkami suszonymi - przepis na tradycyjne danie polski
Bigos ze śliwkami suszonymi to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ten smaczny i sycący bigos jest idealny na zimowe dni i doskonale komponuje się z kiszoną kapustą, wędzonymi żeberek i słodkimi suszonymi śliwkami. Przygotowanie tego dania może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki.
Kapusta po węgiersku do słoików. Zrób ją teraz, zimą dodaj do obiadu
Kapusta po węgiersku to tradycyjne danie, które cieszy się ogromnym powodzeniem w Polsce i innych krajach regionu. To smaczna i pożywna potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi daniami głównymi i może być spożywana przez cały rok.
Kapuśniak jak u babci: Oto Sekret!
Jeśli szukasz przepisu na prawdziwy kapuśniak jak u babci, to trafiłaś we właściwe miejsce! Kapuśniak to tradycyjna polska zupa, która cieszy się ogromną popularnością. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszny kapuśniak, podpowiem jak go podawać oraz udzielimy kilku porad, które sprawią, że Twój kapuśniak będzie smakował jak z domowej kuchni.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl