Canva
Boska zasmażana kapusta — dodaj do niej ten składnik, a będzie smakować obłędnie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na coś pysznego, domowego? Sprawdź, jak zrobić takie danie! Zasmażana kapusta jest pyszna, a przepis na nią, bardzo prosty! Najlepsza będzie tradycyjna receptura. Pamiętaj jednak o jednym składniku, który zmieni smak całej potrawy. Koniecznie musisz to dodać!
Reklama
Zasmażana kapusta — co trzeba do niej dodać?
Potrzebny będzie... miód. Do zasmażanej kapusty potrzebne jest coś słodkiego, żeby przełamać jej kwaśność. Z reguły ludzie dodają cukier, jednak miód daje spektakularny efekt.
Zasmażana kapusta — potrzebne składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- woda
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Canva
Zasmażana kapusta — przepis krok po kroku
- Kapustę przełóż na sitko. Zalej ją zimną wody.
- Odciśnij kapustę dłońmi w rękawiczkach, a potem przełóż ją na tackę i poszatkuj.
- Cebulę pokrój w kostkę i podziel na pół.
- Kapustę umieść w garnku.
- Zagotuj wodę w czajniku. Zalej nią kapustę.
- Włącz mały ogień pod garnkiem.
- Dodaj połowę cebuli, miód, sól, pieprz i pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie.
- Przykryj całość i gotuj przez 40 minut.
- Nagrzej patelnię, dodaj olej. Wrzuć resztę cebuli i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj masło i mąkę.
- Kiedy całość będzie rumiana, wlej odrobinę soku z kapusty na patelnię, wymieszaj.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, wymieszaj, zagotuj.
- Gotowe.
Jak można zmodyfikować ten przepis?
To danie jest pyszne w połączeniu z suszonymi śliwkami. Idealnie komponują się z kwaśną kapustą.
Możesz też spróbować dodać odrobinę jabłek do potrawy, potrzebne będą wtedy też suche nasiona kopru.
Z czym podawać zasmażaną kapustę?
Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem, zwłaszcza świeżym. Sprawdzi się tutaj zarówno ciemny, jak i jasny chleb czy bułka.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Smażony karp z ciapkapustą i smażonymi borowikami. Wigilia po śląsku!
W przeddzień Wigilii mamy dla Was pyszny przepis na śląskiego karpia z ciapkapustką. Ten smak nas zachwycił i z pewnością podamy go na świątecznym stole.
Gotujesz kapustę z grzybami? Przestań tak robić, bo w ten sposób popsujesz wigilijny farsz...
Przygotowujesz farsz do pierogów, krokietów lub uszek na Wigilię? Czy wiesz, jaka jest bardzo ważna zasada podczas przyrządzania kapusty z grzybami? Absolutnie nie powinno się ich razem gotować. Dlaczego?
Najlepszy przepis na gołąbki wegetariańskie. Nigdy takich nie jadłeś!
Gołąbki w wersji wegetariańskiej skradły nasze serca. Pyszna, miękka kapusta otula aromatyczne, warzywne nadzienie. Sprawdź już dziś najlepszy przepis!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl