Grillowane krewetki, czyli królewski obiad na świeżym powietrzu. Musicie spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowane owoce morza są łatwe w przygotowaniu. To wykwintne danie możemy podawać z cytryną, limonką i sałatką ze świeżych pomidorków koktajlowych, sałaty rzymskiej i oliwy z oliwek.
Czy krewetki są zdrowe?
Krewetki są bogate w białko. Nie każdy wie, że w 100 g tego morskiego smakołyku jest aż 18 g białka. Są one także ubogie w tłuszcz, dlatego polecane są osobom, które muszą stosować dietę niskotłuszczową. Krewetki są źródłem wapnia, fluoru, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.
Do najpopularniejszych odmian należą krewetki królewskie, białe oraz tygrysie. Królewskie krewetki mają szaro-brązowy kolor, białe - słodki smak, a tygrysie - soczyste mięso.
Przepis na idealne krewetki z grilla
- 1,5 kg krewetek
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 szklanki oliwy,
- 2 łyżki posiekanego oregano,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- posiekany ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- pieprz kajeński,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Krewetki oczyszczamy, układamy w misce i zalewamy naszą marynatą. Ponownie odstawiamy całość do lodówki na 2-3 godziny. Nabijamy krewetki na patyki od szaszłyków i układamy na ruszcie. Owoce morza grillujemy przez 3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.