Canva.com

Grillowane krewetki, czyli królewski obiad na świeżym powietrzu. Musicie spróbować!

Owoce morza także idealnie smakują z grilla. Pyszne, chrupiące i aromatyczne krewetki z rusztu są idealne w trakcie długich wieczorów na świeżym powietrzu przy ognisku i kieliszku wybornego wina. Mamy dla was specjalny przepis!

Grillowane owoce morza są łatwe w przygotowaniu. To wykwintne danie możemy podawać z cytryną, limonką i sałatką ze świeżych pomidorków koktajlowych, sałaty rzymskiej i oliwy z oliwek.

Czy krewetki są zdrowe?

Canva.com

Krewetki są bogate w białko. Nie każdy wie, że w 100 g tego morskiego smakołyku jest aż 18 g białka. Są one także ubogie w tłuszcz, dlatego polecane są osobom, które muszą stosować dietę niskotłuszczową. Krewetki są źródłem wapnia, fluoru, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.

Do najpopularniejszych odmian należą krewetki królewskie, białe oraz tygrysie. Królewskie krewetki mają szaro-brązowy kolor, białe - słodki smak, a tygrysie - soczyste mięso.

Przepis na idealne krewetki z grilla

Canva.com
Do przygotowania pysznej marynaty, w której zamoczymy nasze krewetki potrzebujmy kilka składników:
  • 1,5 kg krewetek
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki posiekanego oregano,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz kajeński,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Krewetki oczyszczamy, układamy w misce i zalewamy naszą marynatą. Ponownie odstawiamy całość do lodówki na 2-3 godziny. Nabijamy krewetki na patyki od szaszłyków i układamy na ruszcie. Owoce morza grillujemy przez 3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł