Duszone grzyby nie muszą być bombą kaloryczną! Oto tradycyjna potrawa w lekkim wydaniu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grzyby leśne duszone w jogurcie z ziołami — składniki
1 kg leśnych grzybów (prawdziwków, maślaków, podgrzybków)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego typu greckiego
2 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Lekkie grzyby z jogurtem — przygotowanie krok po kroku
Leśne grzyby oczyszczamy z piasku i igliwia. Unikamy moczenia grzybów w wodzie. Kroimy je na mniejsze części.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
Cebulę i czosnek obieramy ze skórek i drobno siekamy. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę.
Cebulę z czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3 minut, aby warzywa się zeszkliły.
Teraz do rondla wrzucamy pokrojone grzyby i dodajemy zioła — gałązki tymianku i rozmarynu. Zwiększamy płomień palnika i minutę intensywnie podsmażamy grzyby. Teraz zmniejszamy płomień i rondel nakrywamy pokrywką — dusimy wszystko ok. 12 minut.
Odtłuszczony jogurt grecki doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Jogurt wlewamy do rondla z grzybami i podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut.
Danie w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Przed podaniem usuwamy gałązki tymianku i rozmarynu, a grzyby w jogurcie posypujemy świeżą natką pietruszki.
Czym zastąpić świeże grzyby?
Jeżeli nie mamy świeżych grzybów leśnych, do przygotowania tej pysznej i lekkiej potrawy możemy wykorzystać grzyby mrożone. Danie będzie równie smaczne i aromatyczne. Także świeże zioła możemy zastąpić suszonymi. Wsypujemy po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu.