Canva.com

Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna. Smak i aromat znad Balatonu

Jeśli jesteście miłośnikami węgierskiej kuchni znad Balatonu, to mamy dziś dla was wyjątkowy przepis z duszą. Mianowicie chodzi o halaszle - tradycyjną węgierską zupę rybną. Przepis na to danie pojawił się już w 1876 roku w książce kucharskiej Teresy Dolesko. Poznajcie nowe smaki, które do dziś niezmiennie serwuje się w najlepszych restauracjach węgierskich w Polsce.

Kochamy węgierską kuchnię i chętnie eksperymentujemy w naszych domach. Ostatnio nasze serca skradł przepis na bogracz z kluseczkami, dziś pokażemy wam, jak przygotować aromatyczną, pełną smaku zupę rybną znad Balatonu.

Tradycyjna zupa rybna - jak ją przygotować?

Canva.com

Przygotowanie dobrej zupy rybnej jest bardzo wymagające dla każdego kucharza. Fundamentem dobrego smaku jest wybranie odpowiedniej ryby, której mięso nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania. Węgrzy najchętniej łowią karpie i okraszają je dużą ilością papryki oraz cebuli. Rdzenni mieszkańcy miejscowości Segedyn od lat dodają do zupy rybnej rybią ikrę oraz mlecz.

Do przygotowania pysznej zupy halaszle potrzebujemy:

  • 2 kg filetów z karpia
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki zielone
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 puszki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 3 papryczki chilii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka białego wina
  • natka pietruszki

Jak zrobić zupę rybną?

Canva.com

Filety z karpia kroimy na duże kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu kroimy cebulę oraz czosnek. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Przekładamy do garnka i podlewamy winem.

W międzyczasie kroimy marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz papryczki chili. Warzywa podsmażamy i doprawiamy papryką słodką oraz wędzoną. Całość zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy. Pokrojoną rybę mieszamy z wywarem i gotujemy przez około 15-20 minut. Zupę rybną podajemy z chlebem razowym.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł