Canva.com

Jak zrobić pyszne, chrupiące różyczki kalafiora? Poznaj przepis na panierkę!

Kalafior ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto wzbogacić tym cennym warzywem codzienną dietę. Zdradzamy wam przepis na aromatyczną i chrupiącą panierkę, która doskonale pasuje do delikatnego kalafiora.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Canva.com

Kalafior to warzywo, które jest świetne dla zdrowia. Ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, co sprawia, że jest to świetne jedzenie do jedzenia podczas próby utraty wagi.

Kalafior jest bogaty w błonnik, potas i witaminę C. To wegetariańskie może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Kalafior jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać rakowi i chorobom serca.

Składniki potrzebne do przygotowania chrupiącego kalafiora

Chrupiącą panierkę przygotujemy z tych składników:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • 10 dag twardego, żółtego sera, np. parmezanu
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • olej

Jak zrobić panierowane różyczki?

Canva.com
  1. Na początku oczyszczamy całego kalafiora i dzielimy na małe różyczki.
  2. Wodę w garnku zagotowujemy i solimy.
  3. Wrzuć do wody różyczki kalafiora i gotuj je przez 5 minut.
  4. Jajka mieszamy z wodą za pomocą rózgą. Starty ser mieszamy z tartą bułką, czosnkiem oraz papryką.
  5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku i pieczemy wszystko przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł