Canva.com

Jesteś miłośnikiem kuchni roślinnej? Oto przepis na flaczki z boczniaków!

Szukasz ciekawych pomysłów na klasyczne dania w nowej wersji? Jeśli tak, z pewnością docenisz prosty przepis na flaczki z boczniaków. To danie to wspaniały smak oraz szansa na zaskoczenie domowników nietypowym przysmakiem. Jak go przygotować?

Przygotuj następujące składniki

  • pół kilo boczniaków;
  • 1,2 l wody;
  • 200 ml bulionu warzywnego/grzybowego
  • 60 g marchewki;
  • 60 g pietruszki (korzeń);
  • pęczek pietruszki;
  • 200 g białej cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • przyprawy: musztarda sarepska, papryka, gałka muszkatołowa, majeranek, sól i pieprz.

Jak przygotować flaczki z boczniaków

Przepis na flaczki z boczniaków jest bardzo prosty, a przygotowanie tego dania nie sprawi ci większych problemów. Zacznij od dokładnego umycia grzybów i pokrojenia ich w drobne paski, następnie umyj i pokrój w słupki warzywa: pietruszkę i marchewkę. Następnie pokrój cebulę, rozgrzej w garnku olej i wrzuć do niego warzywa, grzyby, liście laurowe i czosnek.

Wszystkie te składniku duś na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym całość zalej przygotowaną wcześniej wodą i bulionem. Do gotującej się potrawy po 20 minutach dodaj odrobinę musztardy oraz przecieru pomidorowego, a całość dokładnie wymieszaj. Gdy danie będzie gotowe, posyp je natką pietruszki i podaj na stół. Jeśli chcesz, by taki obiad był bardziej sycący, podaj flaczki z boczniaków ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi grzankami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł