Canva.com

Karkówka w marynacie z whisky - przepis na danie dla prawdziwych smakoszy

Karkówka w marynacie z whisky to pomysł na znakomite danie zarówno w domu, jak i w plenerze podczas grilla. Zbożowy trunek nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Jak przygotować taką marynatę? Poniżej znajduje się przepis na 1 kilogram karkówki oraz wytyczne dotyczące przygotowania.

Składniki

Canva.com
  • 1kg karkówki
  • ¼ szklanki dobrej whisky
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy na drobne kawałeczki. Majeranek siekamy. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, poza karkówką, solą i pieprzem. Mieszamy je bardzo dokładnie aż utworzą jednolitą konsystencję.
  2. Marynatą zalewamy pokrojoną w grube plastry karkówkę i pod przykryciem wstawiamy ją do lodówki na co najmniej dwie godziny. Najsmaczniej smakuje, kiedy marynuje się około 12 godzin.
  3. Po upływie odpowiedniego czasu wyciągamy karkówkę i z każdej strony posypujemy ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Można ją grillować po 6 minut z każdej strony, smażyć albo piec w piekarniku.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł