Canva.com

Marynujesz paprykę w occie? Jest zdrowszy sposób na przetwory z papryki!

Kochamy przetwory z papryki, szczególnie paprykę marynowaną. Jednak nie wszyscy mogą jeść warzywa w zalewie octowej. Dodatkowo takie przetwory mają nieco niższe walory zdrowotne. Na szczęście istnieje sposób na mega zdrowe papryki na zimę, które obłędnie smakują i wspomagają odporność organizmu!

Zdrowe przetwory z papryki? Kiszonki!

Papryka to cudowne warzywo, które zawiera bardzo dużo witaminy C. Jemy je na surowo jako dodatek do sałatek, gotowane w zupach i gulaszach, a także przygotowujemy przetwory z papryki. Najczęściej zalewamy strąki papryki marynatą octową. Istnieje jednak o wiele zdrowszy sposób na przygotowanie papryki na zimę. Warzywo możemy po prostu zakisić — podobnie jak ogórki. Polecamy świetny przepis na pyszną paprykę kiszoną na ostro

Kiszona papryka na ostro — składniki

  • 4 strąki słodkiej papryki (czerwonej, żółtej lub zielonej)

  • 2 świeże papryczki chili

  • 8 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 małe kawałki świeżego chrzanu

  • 4 liście laurowe

  • 4 liście winogron

  • 3 łyżki soli

  • 2 litry wody

Canva.com

Papryka kiszona na ostro — przygotowanie krok po kroku

  1. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ogonków i gniazd nasiennych. Kroimy pionowo w ćwiartki lub ósemki

  2. Papryczki chili przekrawamy wzdłuż na dwie części i oczyszczamy je z pestek. Pestki możemy zostawić jeżeli lubimy piekielnie ostre przetwory.

  3. Przygotowujemy 4 słoiki, w których będziemy kisić paprykę. Muszą być wcześniej wyparzone. 

  4. Do każdego słoika wrzucamy po jednym liściu laurowym, po jednej gałązce kopru, po jednym liściu winogron, po jednym kawałku obranego chrzanu, po 2 ziarna ziela angielskiego, po 2 ząbki czosnku i po połowie strączka świeżej papryczki chili bez pestek.

  5. W słoikach układamy kawałki słodkiej papryki. Muszą być upakowane dość ciasno.

  6. Sól rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i takim roztworem zalewamy paprykę w słoikach

  7. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 do 3 dni — najlepiej na tacy, ponieważ może wylewać się trochę płynu. W tym czasie rozpocznie się proces gwałtownej fermentacji, czyli kiszenia.

  8. Kiedy płyn w słoikach z papryką przestanie buzować, dokładnie dokręcamy zakrętki. Aby przedłużyć trwałość przetworów, kiszoną paprykę możemy zapasteryzować — gotujemy ją ok. 20 minut w wodzie o temperaturze 90 stopni Celsjusza.  

  9. Gotowe przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kiszona papryka to pyszna, a przede wszystkim bardzo zdrowa przekąska. W okresie zimowym porcja tych warzyw dostarczy nam nie tylko zdrowych bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają odporność, ale także dużą dawkę witaminy C

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł