Knedle czeskie idealne na obiad!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na knedle czeskie
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W misce wymieszaj mąkę z solą. Następnie rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier i odrobinę ciepłego mleka. Pozostaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. W międzyczasie do mąki dodaj jajko i resztę mleka. Wsyp rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Formowanie i gotowanie knedli
Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze porcje i uformuj z nich cylindryczne wałeczki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć do niej knedle. Gotuj przez około 15-20 minut, aż będą miękkie i puszyste. Wyjmij knedle za pomocą łyżki cedzakowej i osącz z wody.
Jak podawać knedle czeskie
Z gulaszem wołowym
Podawaj knedle czeskie jako dodatek do gulaszu wołowego. Placki doskonale wchłaniają sos, dzięki czemu stanowią smaczne uzupełnienie potrawy.
Surówki i dodatki
Warto podać do knedli także surówkę, choć Czesi nie zawsze to robią. Dobrze sprawdzą się sałatki z kiszonej kapusty, ogórków kiszonych czy buraków.
Wersja na słodko
Knedle czeskie smakują również jako słodka przekąska. Posmaruj je dżemem lub kremem czekoladowym, a otrzymasz pyszne drożdżowe bułeczki.
Porady i wskazówki dla smakoszy
Wybór drożdży
Do przygotowania knedli czeskich najlepiej użyć świeżych drożdży, które nadadzą im odpowiedniej puszystości. Jeśli jednak masz tylko suche drożdże, również możesz ich użyć – wystarczy dodać 7 g suchych drożdży zamiast 20 g świeżych.
Gotowanie knedli
Podczas gotowania knedli ważne jest, aby nie zagotować wody zbyt mocno, ponieważ knedle mogą się rozpaść. Staraj się utrzymać delikatne wrzenie.
Przechowywanie i podgrzewanie
Gotowe knedle czeskie możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed podaniem podgrzewaj je na parze lub w mikrofalówce, aby były miękkie i smaczne.
Jak długo gotować czeskie knedliki?
Czeskie knedliki to pyszne dodatki do potraw, które warto znać! Aby uzyskać idealną konsystencję, powinny być gotowane przez około 15-20 minut. Warto pamiętać, że ważne jest, aby woda delikatnie się gotowała, a nie wrzała intensywnie. Czy gotowe do podania knedliki będą smakować tak samo wyśmienicie, jak te z czeskiej kuchni? Spróbuj sama!
Knedle - pyszne danie od naszego sąsiada
Teraz, gdy znasz przepis na knedle czeskie, jak je podawać oraz kilka praktycznych porad, z pewnością z łatwością przygotujesz te pyszne drożdżowe placki. Smacznego!