canva.com

Knedle: Klasyka polskiej kuchni w nowej odsłonie! [2 przepisy!]

Jeśli szukasz przepisu na pyszne danie, które rozgrzeje Cię w chłodne dni, warto zwrócić uwagę na knedle. To danie, które od lat króluje w polskiej kuchni i cieszy się popularnością wśród osób w każdym wieku. Knedle to doskonały wybór dla miłośników smacznych i pożywnych potraw.

Knedle ziemniaczane z mięsem

Knedle ziemniaczane z mięsem, to danie, które jest bardzo pożywne i sycące, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przygotowanie takich knedli nie jest skomplikowane, a na pewno zadowolą one najbardziej wymagające podniebienia. Poniżej przedstawiamy przepis na knedle ziemniaczane z mięsem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i przetrzyj przez praskę.
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10 minut.
  4. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Z masy ziemniaczanej formuj kulki, w środek każdej kulki wciśnij trochę farszu mięsnego i zlep ciasto w formę kulki.
  6. Ugotuj knedle w gorącej osolonej wodzie

Podawaj gorące, najlepiej z sosem pomidorowym lub koperkowym. Smacznego!

canva.com

Knedle ze śliwkami - przepis

Knedle ze śliwkami to idealny wybór na ciepły obiad lub słodki deser. Przygotowanie takich knedli jest bardzo proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poniżej przedstawiamy przepis na knedle ze śliwkami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10-12 śliwek
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta do obtoczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i przetrzyj przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszennej i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy ziemniaczanej formuj kulki, w środek każdej kulki wciśnij po jednej śliwce i zlej kulki.
  4. Kulki obtaczaj w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej masło i smaż knedle z każdej strony na złoty kolor.
  6. Knedle podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem.
canva.com

Jak podawać knedle?

Knedle to danie, które można podawać na wiele sposobów. Wytrawne knedle najczęściej serwuje się z sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Można je również podawać z duszonym mięsem, kapustą czy innymi warzywami. Knedle na słodko podajemy z cukrem i śmietaną.

Jak przechowywać knedle?

Jeśli zrobiłeś zbyt dużo knedli i chcesz je przechować na później, pamiętaj, że najlepiej smakują one na ciepło. Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na dłużej. Przed podaniem wystarczy je tylko podgrzać w garnku z osoloną wodą lub na patelni z odrobiną oleju.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł