Canva.com

Konfitura z wiśni z przepisu babci. Dodaj ją do ciast, naleśników, gofrów i lodów

Konfitura z wiśni to bardzo tradycyjny dodatek deserowy. Jest niezwykle słodka, lekko karmelowa i… pachnąca późnym latem. Warto mieć kilka słoiczków tego specjału w spiżarce, ponieważ zimą będzie idealnym dodatkiem do ciast, naleśników i kanapek, a także czarnej herbaty. Polecamy tradycyjny przepis babci na konfiturę z wiśni.

Konfitura z wiśni — wyjątkowo słodki dodatek do deserów

Konfitury to tradycyjne przetwory, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu serwowane były jako samodzielny deser, a także elegancki dodatek do popołudniowej herbatki. Zawierają stosunkowo dużo cukru, ponieważ tradycyjnie do konfitur dajemy kilogram cukru na kilogram owoców — taka proporcja jest także w naszym przepisie na konfiturę wiśniową babci. Do konfitury nie dodajemy żadnych zagęszczaczy takich jak żelatyna lub agar-agar. Konsystencja gotowych przetworów jest efektem smażenia owoców z cukrem. 

Canva.com

Do konfitury musimy wybrać wiśnie najwyższej jakości — duże, dojrzałe i bez żadnych uszkodzeń. Najlepsze będą szklanki lub łutówki. Przed smażeniem owoce musimy starannie wydrylować, aby w gotowej konfiturze nie znalazła się ani jedna pestka. Wiśnie na konfiturę ważymy już po usunięciu pestek. Teraz czas przygotować przetwory — oto tradycyjny przepis na konfiturę z wiśni według przepisu babci!

Konfitura z wiśni — składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni (pozbawionych pestek)

  • 1 kg białego cukru

Przygotowanie konfitury z wiśni według receptury babci

  1. Wydrylowane wiśnie przekładamy do rondla i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.

  2. Następnie przekładamy wiśnie na sito i odcedzamy sok, którym zalewamy kilogram cukru. Na taką ilość cukru potrzebujemy ok. 300 ml soku. Nadmiar soku oczywiście wypijamy, a jeżeli płynu jest zbyt mało, musimy uzupełnić go wodą.

  3. Z cukru i soku z wiśni gotujemy syrop. Gdy zacznie wrzeć, zbieramy pianę, czyli szumujemy syrop.

  4. Do klarownego syropu dodajemy odcedzone owoce i zagotowujemy

    Canva.com
  5. Teraz smażymy konfiturę ok. 30 minut. W tym czasie nie mieszamy zawartości rondla, a jedynie od czasu do czasu potrząsamy naczyniem. Dzięki temu nie uszkodzimy owoców. W czasie smażenia konfitury zbieramy powstającą pianę. 

  6. Po 30 minutach zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.

  7. Zimną konfiturę ponownie smażymy, tym razem ok. 2 do 3 godzin. Wiśnie muszą być szkliste. W tym czasie również nie mieszamy zawartości rondla, a jedynie nim potrząsamy.

  8. Gotową, gorącą konfiturę z wiśni wlewamy do wyparzonych słoiczków, które zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. 

Słoiczki z konfiturą z wiśni przechowujemy w chłodnym miejscu. Konfitury nie wymagają pasteryzowania — zawierają bardzo dużo cukru, który jest świetnym konserwantem. Oczywiście, jeżeli nie jesteśmy pewni trwałości przetworów, możemy je zapasteryzować np. w piekarniku.  

Canva.com

Do czego pasuje konfitura z wiśni?

Babcina konfitura wiśniowa wspaniale sprawdzi się jako dodatek do tortów, ciast, kremów i budyniu. Pasuje także do lodów, bitej śmietany oraz naturalnego jogurtu i twarożku. Zimą możemy wykorzystać ją naprawdę na bardzo wiele sposobów! Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł