Koniecznie jedz strączki. Działają antynowotworowo
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zalety strączków
Strączki niestety często są unikane przez Polaków i uważane za ciężkostrawne. Tymczasem, badania naukowe jasne pokazują, że regularne spożywanie strączków zmniejsza ryzyko nadciśnienia i choroby wieńcowej. W przypadku rozwoju nadciśnienia w ludzkim organizmie warto sięgnąć właśnie po rośliny strączkowe, które przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i regulacji poziomu cholesterolu.
Inne badania naukowe jasno pokazują, że strączki wykazują też działanie antynowotworowe — obniżając ryzyko rozwoju raka prostaty i jelita grubego.
Muszę wspomnieć też o tym, że regularne jedzenie nasion roślin strączkowych sprzyja zapobieganiu rozwojowi innych chorób. Mam tu na myśli stłuszczenie wątroby i cukrzycy typu 2. A wysoka zawartość białka i błonnika w strączkach sprawia, że należą one do żywności sycącej. To sprzyja utracie masy ciała. Pomimo że rośliny strączkowe są dość kaloryczne, to warto mieć je w swojej diecie, jeśli zależy nam na zdrowym odchudzaniu - wyjaśnia dr Bartek Kulczyński w Porannym Dzienniku Zdrowia.
Ponadto strączki mają w swoim składzie wysoką zawartość witamin A, C, E i K, niski indeks glikemiczny oraz dużą ilość pełnowartościowego białka.
Wady spożywania roślin strączkowych
Wiele osób zwraca uwagę na fakt, że rośliny strączkowe zawierają oligosacharydy, które niestety mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha, dlatego należy je unikać w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak zespół jelita nadwrażliwego.
Strączków nie możemy spożywać na surowo, bo zawierają w swoim składzie saponiny, hemoglutyniany, fityniany. Przed spożyciem należy więc je dokładnie namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10 godzin, a następnie gotować (najpierw 10-15 minut bez przykrycia), a potem pod przykryciem od 30 minut do nawet 1 godziny.
Aby poprawić trawienie strączków, warto dodawać do nich różne przyprawy np. kminek, kumin czy oregano. Same strączki będą smacznym dodatkiem do obiadu, a także jako składnik sałatek, zup i kotletów.