Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Koniecznie jedz strączki. Działają antynowotworowo

Przejdź do galerii zdjęć
Chociaż nasiona roślin strączkowych są częścią diety człowieka od tysięcy lat, często nie doceniamy ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Warto więc włączyć je do codziennej diety i połączyć w taki sposób, żeby można było je jadać smacznie i zdrowo.

Zalety strączków

Strączki niestety często są unikane przez Polaków i uważane za ciężkostrawne. Tymczasem, badania naukowe jasne pokazują, że regularne spożywanie strączków zmniejsza ryzyko nadciśnienia i choroby wieńcowej. W przypadku rozwoju nadciśnienia w ludzkim organizmie warto sięgnąć właśnie po rośliny strączkowe, które przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i regulacji poziomu cholesterolu.

Inne badania naukowe jasno pokazują, że strączki wykazują też działanie antynowotworowe — obniżając ryzyko rozwoju raka prostaty i jelita grubego.

Muszę wspomnieć też o tym, że regularne jedzenie nasion roślin strączkowych sprzyja zapobieganiu rozwojowi innych chorób. Mam tu na myśli stłuszczenie wątroby i cukrzycy typu 2. A wysoka zawartość białka i błonnika w strączkach sprawia, że należą one do żywności sycącej. To sprzyja utracie masy ciała. Pomimo że rośliny strączkowe są dość kaloryczne, to warto mieć je w swojej diecie, jeśli zależy nam na zdrowym odchudzaniu - wyjaśnia dr Bartek Kulczyński w Porannym Dzienniku Zdrowia.

Ponadto strączki mają w swoim składzie wysoką zawartość witamin A, C, E i K, niski indeks glikemiczny oraz dużą ilość pełnowartościowego białka.

Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Wady spożywania roślin strączkowych

Wiele osób zwraca uwagę na fakt, że rośliny strączkowe zawierają oligosacharydy, które niestety mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha, dlatego należy je unikać w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak zespół jelita nadwrażliwego.

Strączków nie możemy spożywać na surowo, bo zawierają w swoim składzie saponiny, hemoglutyniany, fityniany. Przed spożyciem należy więc je dokładnie namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10 godzin, a następnie gotować (najpierw 10-15 minut bez przykrycia), a potem pod przykryciem od 30 minut do nawet 1 godziny.

Aby poprawić trawienie strączków, warto dodawać do nich różne przyprawy np. kminek, kumin czy oregano. Same strączki będą smacznym dodatkiem do obiadu, a także jako składnik sałatek, zup i kotletów.

Zobacz galerię zdjęć: fasolka szparagowa
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł