canva.com

Kurczak po koreańsku prosto z Azji!

Kurczak po koreańsku to popularne danie, które cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Jest to pikantne danie, które charakteryzuje się chrupiącą panierką i soczystym mięsem kurczaka. W dzisiejszym artykule dowiesz się, jak przygotować kurczaka po koreańsku w domu oraz jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania.

Kurczak po koreańsku - tradycyjny przepis

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka (300 g samego mięsa bez skóry i kości)[[1]];
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 roztrzepane jajko;
  • 3 łyżki mąki pszennej + po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego czosnku;
  • olej do smażenia (np. kokosowy).

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć.
  2. Przygotować miskę z roztrzepanym jajkiem i drugą miskę z mąką pszenno-ziołową i skrobią ziemniaczaną.
  3. Kurczaka obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku i znowu obtoczyć w mące.
  4. Kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  5. Ułożyć kurczaka na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął w papier.
  6. Serwować z ulubionym sosem lub z surówką z warzyw.
canva.com

Jakie są najlepsze sosy do kurczaka po koreańsku?

Kurczak po koreańsku to danie, które doskonale smakuje z różnymi sosami. Najlepsze będą te o pikantnym smaku, takie jak:

  • sos chili;
  • sos sojowy;
  • sos rybny.

Jeśli wolisz bardziej łagodny smak, to polecamy sos słodko-kwaśny lub ketchup. Wszystkie te sosy możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu.

Jakie warzywa można podawać z kurczakiem po koreańsku?

Kurczak po koreańsku najlepiej smakuje z surówką z warzyw lub z dodatkiem warzyw w sosie. Najlepiej sprawdzą się:

canva.com

Jakie są inne warianty kurczaka po koreańsku?

Kurczak po koreańsku to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. W zależności od przepisu, panierka może być lekko pikantna lub bardzo ostra. Warianty kurczaka po koreańsku różnią się między sobą składnikami, ale zawsze bazują na panierce i sosie. Oto kilka przykładów innych wariantów kurczaka po koreańsku:

  • Kurczak po koreańsku z dodatkiem sezamu;
  • Kurczak po koreańsku z miodem i imbirem;
  • Kurczak po koreańsku z dodatkiem warzyw i ryżu basmati.

Kurczak po koreańsku na Twoim stole

Kurczak po koreańsku to pyszne danie, które można przygotować w domu w łatwy i szybki sposób. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby cieszyć się pysznym, pikantnym smakiem. W dzisiejszym artykule przedstawiliśmy sposób na przygotowanie kurczaka po koreańsku oraz podpowiedzieliśmy, jakie sosy i warzywa najlepiej pasują do tego dania. Zachęcamy do spróbowania i eksperymentowania z różnymi wariantami kurczaka po koreańsku!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł