Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Kurczak w sosie śmietanowym. Ten jeden składnik sprawi, że będzie soczysty i delikatny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
To danie to klasyk. Kurczak w sosie śmietanowym jest przepyszny, a odpowiednio przygotowany będzie delikatny i soczysty. Czy wiesz, jak go przyrządzić, żeby smakował wyjątkowo? Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, jakie to proste.
Kurczak w sosie śmietanowym — co zrobić, żeby był soczysty?
Konieczna jest marynata, ale żeby mięso na pewno było odpowiednio kruche, musisz do niej użyć cytryny.
Kurczak powinien być zamarynowany mniej więcej 2 godziny. To optymalny czas.
Kurczak w sosie śmietanowym — składniki
- 2 filety z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 cytryny
- olej
- przyprawa do kurczaka (najlepsza będzie gotowa mieszanka)
- pieprz
- sól
- 1 garść koperku albo natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 250 słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Canva
Kurczak w sosie śmietanowym — przepis
- Olej połącz z przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny.
- Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki.
- Kurczaka obtocz w marynacie, zamknij w pojemniku do lodówki na 2 godziny.
- Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przepuść przez praskę.
- Mięso oprósz lekko mąką.
- Rozgrzej patelnię z olejem i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek.
- Po chwili dodaj kurczaka. Kiedy mięso będzie już podsmażone, dodaj śmietankę rozcieńczoną odrobiną wody.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Całość gotuj przez parę minut.
- Gotowy sos posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Z czym podawać to danie?
Idealnie będzie smakować z ryżem, makaronem lub kaszą gryczaną czy jęczmienną. Możesz też podać go do ziemniaków, frytek, kopytek albo klusek
Do tego sprawdzi się jakaś lekka surówka bądź gotowane warzywa.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.