Canva

Kurczak w sosie śmietanowym. Ten jeden składnik sprawi, że będzie soczysty i delikatny!

To danie to klasyk. Kurczak w sosie śmietanowym jest przepyszny, a odpowiednio przygotowany będzie delikatny i soczysty. Czy wiesz, jak go przyrządzić, żeby smakował wyjątkowo? Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, jakie to proste.

Kurczak w sosie śmietanowym — co zrobić, żeby był soczysty?

Konieczna jest marynata, ale żeby mięso na pewno było odpowiednio kruche, musisz do niej użyć cytryny.

Kurczak powinien być zamarynowany mniej więcej 2 godziny. To optymalny czas.

Kurczak w sosie śmietanowym — składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 cytryny
  • olej
  • przyprawa do kurczaka (najlepsza będzie gotowa mieszanka)
  • pieprz
  • sól
  • 1 garść koperku albo natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 250 słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Canva

Kurczak w sosie śmietanowym — przepis

  1. Olej połącz z przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  3. Kurczaka obtocz w marynacie, zamknij w pojemniku do lodówki na 2 godziny.
  4. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przepuść przez praskę.
  5. Mięso oprósz lekko mąką.
  6. Rozgrzej patelnię z olejem i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek.
  7. Po chwili dodaj kurczaka. Kiedy mięso będzie już podsmażone, dodaj śmietankę rozcieńczoną odrobiną wody.
  8. Dopraw solą, pieprzem.
  9. Całość gotuj przez parę minut.
  10. Gotowy sos posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Z czym podawać to danie?

Idealnie będzie smakować z ryżem, makaronem lub kaszą gryczaną czy jęczmienną. Możesz też podać go do ziemniaków, frytek, kopytek albo klusek

Do tego sprawdzi się jakaś lekka surówka bądź gotowane warzywa.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł