Marynata do karkówki, kurczaka i boczku z przepisu Jakuba Kuronia. Palce lizać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polacy wprost uwielbiają mięsa grillowane. Apetyczne karkówki, udka z kurczaka, czy plastry boczku zawsze królują na stole, szczególnie w trakcie majówki. Aby zyskały intensywny, bardziej wyrazisty smak, to warto je przez chwilę zatopić w aromatycznej marynacie.
Marynata do karkówki
Do przygotowania aromatycznej marynaty do mięsa potrzebujemy:
- 1200 g karkówki
- 80 ml oleju roślinnego
- 4 łyżki musztardy
- 6 ząbków czosnku utarte
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki majeranku otartego
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 1 płaska łyżeczka soli
Mięso kroimy w grubsze plastry i nacieramy czosnkiem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny. Marynatę do karkówki najlepiej odstawić na minimum 12 godzin. Karkówkę grillujemy na dużym ogniu przez około 6 minut z każdej strony.
Marynata do kurczaka
Do przygotowania aromatycznej marynaty do kurczaka potrzebujemy:
- 1500 g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- garść świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
Piersi z kurczaka dzielimy na średniej wielkości plastry, nacieramy czosnkiem oraz kolendrą. Ww. składniki mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Kurczaka grillujemy przez około 5 minut z każdej strony.
Marynata do boczku
Do przygotowania aromatycznej marynaty do soczystego boczku potrzebujemy:
- 1000 g surowego boczku
- 50 ml oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek słodkiego sosu chilli
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka ketchupu
- 1 płaska łyżeczka soli
Boczek standardowo kroimy w plastry, nacieramy czosnkiem. Marynatę dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Boczek grillujemy przez 15 minut. Warto przewracać plastry kilka razy na ruszcie.