Canva.com

Marynata do karkówki, kurczaka i boczku z przepisu Jakuba Kuronia. Palce lizać!

Majówkowe grillowanie - czas start! Przygotujemy dziś wspólnie aromatyczne marynaty do ulubionych mięs na grilla - karkówki, boczku oraz kurczaka. W tym roku wykorzystamy przepisy cenionego kucharza Jakuba Kuronia. Zaczynamy!

Polacy wprost uwielbiają mięsa grillowane. Apetyczne karkówki, udka z kurczaka, czy plastry boczku zawsze królują na stole, szczególnie w trakcie majówki. Aby zyskały intensywny, bardziej wyrazisty smak, to warto je przez chwilę zatopić w aromatycznej marynacie.

Marynata do karkówki

Canva.com

Do przygotowania aromatycznej marynaty do mięsa potrzebujemy:

  • 1200 g karkówki
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 4 łyżki musztardy
  • 6 ząbków czosnku utarte
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki majeranku otartego
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Mięso kroimy w grubsze plastry i nacieramy czosnkiem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny. Marynatę do karkówki najlepiej odstawić na minimum 12 godzin. Karkówkę grillujemy na dużym ogniu przez około 6 minut z każdej strony.

Marynata do kurczaka

Canva.com

Do przygotowania aromatycznej marynaty do kurczaka potrzebujemy:

  • 1500 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • garść świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony

Piersi z kurczaka dzielimy na średniej wielkości plastry, nacieramy czosnkiem oraz kolendrą. Ww. składniki mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Kurczaka grillujemy przez około 5 minut z każdej strony.

Marynata do boczku

Canva.com

Do przygotowania aromatycznej marynaty do soczystego boczku potrzebujemy:

  • 1000 g surowego boczku
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Boczek standardowo kroimy w plastry, nacieramy czosnkiem. Marynatę dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Boczek grillujemy przez 15 minut. Warto przewracać plastry kilka razy na ruszcie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł