Mięso z rosołu? Wiemy jak je wykorzystać! 4 wypróbowane sposoby!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso z rosołu nie musi być nudne
Jeśli po ugotowaniu pysznego wywaru zostaje sporo mięsa, spokojnie można je wykorzystać do innych dań, zamiast wyrzucać. Na sam początek warto spróbować nałożyć, chociaż jego część do talerzy z rosołem i makaronem. Jeśli jednak w domu nie ma fanów takiego serwowania bulionu — są inne sposoby!
Kanapka z mięsem z rosołu
Najlepszy będzie do tego celu kurczak, ale indyk i wołowina też się nadadzą.
Potrzebne będzie:
- świeże pieczywo
- masło
- majonez
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- kukurydza z puszki.
Pieczywo należy posmarować masłem i majonezem. Cebulę drobno pokroić i posypać posmarowane kawałki chleba lub bułki. Mięso poszarpać palcami i ponakładać na kanapki. Położyć na nie pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i posypać kukurydzą z puszki.
Kotlety mielone z mięsa z rosołu
Potrzebne będą:
- mięso z rosołu
- mała cebula
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Cebulę trzeba przesmażyć i wystudzić. Mięso należy zmielić, wymieszać z solą, pieprzem, wystudzoną cebulą i jajkiem. Z powstałej masy uformować kulki, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu.
Pasta z mięsa z rosołu
Potrzebne będzie jedynie: mięso i warzywa z rosołu oraz cebula. Cebulę trzeba drobno pokroić i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Mięso i warzywa powinno się zmiksować lub zblendować. Dodać cebulę i przyprawy według uznania (pieprz sól, może być też ostra papryka), wymieszać. Pasta na kanapki gotowa!
Sałatka z mięsa z rosołu
Najlepszy będzie tutaj kurczak, ale spokojnie można wykorzystać też inne gatunki mięsa.
Potrzebne składniki:
- natka pietruszki
- mięso z rosołu
- cebula lub por
- kukurydza
- majonez
- papryka
- pieprz
- ryż
- sól
Ryż ugotować wcześniej i zostawić do ostygnięcia. Mięso należy poszarpać palcami na kawałki, cebulę, paprykę i natkę pietruszki powinno się bardzo drobno pokroić. Mięso, warzywa (w tym kukurydzę z puszki), ryż oraz majonez i przyprawy wrzucić do jednej miski i dokładnie wymieszać. Gotowe!