Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i polewą czekoladową, Oto prosty przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Murzynek to ciasto czekoladowe, które pamiętamy jeszcze z czasów, gdy bywaliśmy na weekend u dziadków. Delikatne, puszyste i mocno czekoladowe wnętrze doprawiliśmy słodkim powidłem i na wierzch wylaliśmy polewę czekoladową. Oto efekt.
Składniki na ciasto czekoladowe
Canva.com
Ciasto czekoladowe z przepisu naszej Babci Jadzi ot aromatyczny, wilgotny i puszysty Murzynek. Wystarczy dodać powidła śliwkowe i przygotować pyszną polewę czekoladową, aby całkowicie zmienić jego smak.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 250 g masła
- 400 g cukru
- 550 ml mleka
- 140 g kakao
- 5 jajek, temperatura pokojowa
- 320 g powideł śliwkowych
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 g mąki pszennej
Polewę czekoladową zrobimy z:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Jak przygotować pyszne ciasto z powidłem?
Zobacz także
- Foremkę na ciasto czekoladowe smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Do garnka wkładamy cukier, masło, kakao i mleko.
- Podgrzewamy całość i za pomocą trzepaczki mieszamy, aby masło jak najszybciej się roztopiło.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- W miseczce mieszamy mąkę z sodą.
- Do masy dodajemy żółtka oraz powidła.
- Dodajemy mąkę z sodą.
- Osobno ubijamy białka na sztywną pianę.
- Pianę z białek mieszamy z ciastem.
- Ciasto przekładamy do foremki.
- Pieczemy przez 50 minut ciasto w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza.
- Czas na przygotowanie polewy czekoladowej. Cukier puder przesiewamy, masło roztapiamy. Do tego dodajemy kakao, cukier i mleko.
- Wszystko dobrze mieszamy i polewę czekoladową wylewamy na ciasto.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Polewa czekoladowa - jak ją zrobić, aby była aksamitna i pyszna?
Marzysz o pysznym, gęstym i aksamitnym dodatku do swoich ulubionych deserów? Polewa czekoladowa jest idealnym wyborem! Ta słodka, kremowa i aromatyczna polewa sprawi, że każdy deser nabierze wyjątkowego smaku i wyglądu. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki
Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.