Czekoladowe ciasto ziemniaczane - idealne na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 1 min.
Niedawno zdradziłyśmy wam sekretny przepis na idealnie kruchy i puszysty sernik z ziemniakami. Czas na nowości! Ostatnio nasze serca skradło ciasto czekoladowe ze słodkich ziemniaków. Chociaż dla wielu osób to nieco dziwne połączenie, to zapewniamy, że słodkie ziemniaki mają wiele zalet - utrzymują wilgoć ciasta, jego naturalną słodycz i delikatną strukturę.
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe
Do przygotowania puszystego i rozpływającego się w ustach ciasta z ziemniaków potrzebujemy:
- 3/4 szklanki ugotowanych batatów
- pół szklanki wody
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szklanka mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- tabliczkę czekolady, najlepiej gorzkiej
- kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek mleka
- garść migdałów
Jak przygotować ciasto krok po kroku?
Przygotowanie czekoladowego ciasta z batatów zaczynamy od nastawienia piekarnika na 175 stopni Celsjusza oraz pokrycie tortownicy tłuszczem lub mąką. Orzechy zalewamy ciepłą wodą, aby były miękkie.
Do miski w blenderze wrzucamy kolejno: słodkie bataty, wodę, syrop klonowy, ocet oraz ekstrakt z wanilii. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, czekoladę, sól, kakao i cukier. Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi i przelewamy ciasto na blachę. Czas pieczenia wynosi około 23 minuty.