canva.com

Najlepsza fasolka po bretońsku - przepis babci!

Szukasz przepisu na pyszną fasolkę po bretońsku, która rozgrzewa w chłodne dni? Ten tradycyjny polski przepis na fasolkę po bretońsku według babci jest doskonałym wyborem! Fasolka po bretońsku to danie, które rozgrzewa ciało i duszę, a jednocześnie jest łatwe w przygotowaniu.

Fasolka po bretońsku - składniki :

  • 500 g suchej białej fasoli
  • 2-3 kiełbaski wiejskiej
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3-4 litry wody

Przygotowanie:

  1. Przed gotowaniem należy namoczyć fasolę w wodzie przez około 12 godzin. Najlepiej namoczyć ją w naczyniu w takiej ilości wody, aby fasola była całkowicie przykryta wodą.
  2. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Fasolę gotujemy w wodzie około 2 godziny, aż będzie miękka. W czasie gotowania należy odcedzać szumy i uzupełniać wodę, aby fasola była zawsze nią przykryta.
  4. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oleju, aż będą miękkie. Dodaj przecier pomidorowy, paprykę i koncentrat pomidorowy, mieszaj na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę, mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni. Dodaj podsmażoną kiełbasę do garnka z sosem.
  6. Do garnka z sosem dodaj gotowaną fasolę. Wlej około 3-4 litry wody, aby całość była zanurzona w płynie. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu około godzinę, aż smaki się połączą.
  7. Fasolkę po bretońsku najlepiej podawać z ziemniakami lub chlebem. Można również dodać do niej odrobinę kwaśnej śmietany lub startego żółtego sera.

Porada babci:

Aby uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasolki, zaleca się moczenie fasoli w wodzie przez 12 godzin przed gotowaniem, a także częste odcedzanie szumów i uzupełnianie wody podczas gotowania.

canva.com

Fasolka po bretońsku to pyszne, rozgrzewające danie idealne na chłodne dni. Ten tradycyjny polski przepis na fasolkę po bretońsku według przepisu babci jest prosty w przygotowaniu choć wymaga trochę czasu. Przygotowanie fasolki zajmuje około 3 godzin, ale warto poświęcić ten czas, aby cieszyć się pysznym smakiem. Przepis można modyfikować i dodawać do niego swoje ulubione warzywa, a także eksperymentować z przyprawami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł