Canva

Najlepszy sos boloński! Znasz jego sekretny składnik?

Aromatyczne mielone mięso, pachnące pomidory... Zobacz, jak przygotować przepyszny sos boloński! To tradycyjne włoskie danie, w którym dużą rolę odrywa wieprzowina lub wołowina oraz pomidorowa pasta. Reszta składników to jedynie dodatki, jednak jeden z nich ma szczególny wpływ na smak dania. Jaki? Przeczytaj!

Sos boloński — jaki jest jego sekretny składnik?

To, co nada wyrazisty smak całemu daniu to... wino. Koniecznie musi być wytrawne, za to kolor nie ma większego znaczenia.

Sprawdzi się zarówno białe, jak i czerwone. Co ciekawe, może być to nawet wino... bezalkoholowe!

Sos boloński — składniki, których trzeba użyć

Zamiast wołowiny można użyć wieprzowiny. Mięso musi być koniecznie dobrej jakości, to ono odpowiada za smak całego dania. To samo dotyczy pomidorów. Najlepiej też skorzystać z passaty, a nie całych warzyw.

Suszone pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym. Do dania można też dodać odrobinę wędzonego boczku.

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 butelka passaty
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
Canva

Sos boloński — jak go zrobić krok po kroku

Cebulę należy pokroić w kostkę, seler też. Marchewkę powinno się umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następny krok to rozgrzanie połowy oliwy na patelni i usmażenie na niej warzyw. Kiedy cebula się zeszkli, a marchewka z selerem zmiękną, należy zdjąć je z patelni i wlać resztę oliwy, po czym podsmażyć na niej mięso.

Kiedy zbrązowieje, można je połączyć z warzywami i dodać passatę pomidorową oraz suszone pomidory. Teraz można użyć przypraw — soli, pieprzu, oregano i bazylii.

Kiedy sos zacznie się gotować, należy skręcić ogień i przykryć patelnię. Sos boloński powinien dusić się około 2-3 godzin. W razie potrzeby należy dolewać wody.

Czy można jakoś udekorować makaron z tym sosem?

Jeśli ktoś ma ochotę, jak najbardziej może udekorować danie bazylią lub posypać pysznym serem — parmezan sprawdzi się tu idealnie!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł