Najlepszy sos boloński! Znasz jego sekretny składnik?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sos boloński — jaki jest jego sekretny składnik?
To, co nada wyrazisty smak całemu daniu to... wino. Koniecznie musi być wytrawne, za to kolor nie ma większego znaczenia.
Sprawdzi się zarówno białe, jak i czerwone. Co ciekawe, może być to nawet wino... bezalkoholowe!
Sos boloński — składniki, których trzeba użyć
Zamiast wołowiny można użyć wieprzowiny. Mięso musi być koniecznie dobrej jakości, to ono odpowiada za smak całego dania. To samo dotyczy pomidorów. Najlepiej też skorzystać z passaty, a nie całych warzyw.
Suszone pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym. Do dania można też dodać odrobinę wędzonego boczku.
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 butelka passaty
- 1 garść suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- suszona bazylia
Sos boloński — jak go zrobić krok po kroku
Cebulę należy pokroić w kostkę, seler też. Marchewkę powinno się umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następny krok to rozgrzanie połowy oliwy na patelni i usmażenie na niej warzyw. Kiedy cebula się zeszkli, a marchewka z selerem zmiękną, należy zdjąć je z patelni i wlać resztę oliwy, po czym podsmażyć na niej mięso.
Kiedy zbrązowieje, można je połączyć z warzywami i dodać passatę pomidorową oraz suszone pomidory. Teraz można użyć przypraw — soli, pieprzu, oregano i bazylii.
Kiedy sos zacznie się gotować, należy skręcić ogień i przykryć patelnię. Sos boloński powinien dusić się około 2-3 godzin. W razie potrzeby należy dolewać wody.
Czy można jakoś udekorować makaron z tym sosem?
Jeśli ktoś ma ochotę, jak najbardziej może udekorować danie bazylią lub posypać pysznym serem — parmezan sprawdzi się tu idealnie!