Canva.com

Najsmaczniejsze zupy na jesień. Nie tylko grzybowa

Gdy jesień puka nam w okno, a dni są coraz krótsze i zimniejsze, nie ma nic lepszego na rozgrzanie niż tradycyjna jesienna zupa. Wykorzystaj najsmaczniejsze warzywa i ciesz się aromatem, zapachem i smakiem najlepszych jesiennych zup.

Dlaczego warto jeść zupy?

Jesień często zaskakuje nas pogodą. Kiedy przemarznięci i zmoczeni wracamy do domu — tylko myślimy o tym, jak się rozgrzać i najeść. Najlepszym remedium na jesienne kłopoty jest gorąca, smaczna i aromatyczna zupa.

Zupy nie dość, że są bardzo sycącym daniem, to jeszcze zawierają mało kalorii, dlatego są szczególnie zalecane dla osób, które znajdują się na diecie. Zupy z reguły nie są zbyt trudne w przygotowaniu, a przecież dostarczają nam mnóstwo cennych witamin i minerałów.

Canva.com

Najsmaczniejsze zupy na jesień

Chociaż wydaje nam się, że najpopularniejszą zupą jest tradycyjna grzybowa, okazuje się, że jesień jest obfitującą porą roku w bardzo smaczne posiłki.

  1. Zupa dyniowa — jest niesamowicie smaczna i doskonale smakuje z grzankami lub słonecznikami. Warto dodać, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem z uwagi na obecność w jej składzie beta-karotenów i przeciwutleniaczy.
  2. Krupnik — pyszna zupa z kaszy jęczmiennej jest cennym źródłem witaminy oraz przeciwutleniaczy.
  3. Zupa grochowa — chociaż zupa uważana jest za ciężkostrawną, należy zaznaczyć, że ma korzystny wpływ na układ nerwowy oraz niweluje skutki stresu i opóźnia proces starzenia się skóry.
  4. Zupa borowikowa — ma dużo błonnika oraz wiele cennych składników mineralnych takich jak kwas foliowy, kwas pantotenowy, żelazo, potas, fosfor i miedź.
  5. Krem z buraka — zupa ma liczne właściwości zdrowotne i wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.
  6. Zupa cebulowa — rozgrzewa i ma dobroczynny wpływ na naszą odporność dzięki połączeniu cebuli i czosnku.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł