Obłędna fasolka po bretońsku! Musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy trzeba moczyć fasolę?
Jeśli kupi się surową, to niestety jest to konieczne. Inne rozwiązanie to skorzystanie z fasoli w puszce. Pozwoli to zaoszczędzić czas, kiedy ktoś bardzo się spieszy.
Jeśli jednak nie ma pośpiechu, warto kupić suchą fasolę, Piękny Jaś i pozwolić się jej moczyć przez noc.
Fasolka po bretońsku — potrzebne składniki
Passatę można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi. Nie powinno się jednak rezygnować z koncentratu. Boczek parzony można zastąpić wędzonym.
Absolutnie nie można uniknąć majeranku, pozwoli on uniknąć dolegliwości gastryczny, które mogą wystąpić po zjedzeniu wzdymającej fasoli.
- 0,5 kg fasolki Piękny Jaś
- 300 g boczku parzonego
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- 1 passata pomidorowa
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Fasolka po bretońsku — przepis krok po kroku
Jeśli została zakupiona sucha fasola, trzeba wsypać ją do garnka i zalać wodą i zostawić na noc lub cały dzień, żeby się wymoczyła. Kolejny krok to odcedzenie fasolki, kiedy minie wyznaczony czas moczenia.
Co dalej? Fasolę trzeba zalać znowu wodą (mniej więcej litrem) i dodać wszystkie przyprawy: pieprz, sól, paprykę, ziele angielskie, liść laurowy. Następnie powinno się to wszystko zagotować.
W międzyczasie trzeba pokroić boczek, cebulę i kiełbasę w kostkę. Czosnek powinno przepuścić się przez praskę.
Boczek trzeba przesmażyć, później należy dodać do niego cebulę a na końcu kiełbasę, kiedy wszystko się zarumieni, można wrzucić czosnek. Natychmiast, kie rozejdzie się jego charakterystyczny zapach, trzeba dodać wszystko do fasoli. Po jakiejś chwili wystarczy wlać passatę z koncentratem pomidorowym i poddusić wszystko kwadrans.
Z czym jeść fasolkę po bretońsku?
Oczywiście z chlebem lub bułką! To idealny dodatek, warto jednak zwrócić uwagę na to, żeby pieczywo było świeże.
Sprawdzą się też gotowane ziemniaki, które w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą interesującą kompozycję.