Canva.com

Obłędne ciasto ze śliwkami i kruszonką - idealne do kawy

Ciasto ze słodkimi śliwkami i pyszną kruszonką z przyjemnością przywołuje babcine placki, które jedliśmy w dzieciństwie. Ten wyjątkowy przepis sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy zaledwie kilka produktów, aby stworzyć doskonały deser do popołudniowej kawy.

Składniki na ciasto ze śliwkami

Canva.com

Jeśli lubicie ciasta z owocami i macie ochotę na delikatny deser, który nawiązuje do tradycyjnych wypieków naszych babć, to musicie spróbować drożdżowego ciasta śliwkowego z kruszonką.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • kostka masła
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g twardszych śliwek

Pyszne składniki na kruszonkę

  • pół szklanki mąki pszennej krupczatki lub zwykłej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła

Jak zrobić ciasto śliwkowe z kruszonką?

Canva.com
  1. Na początku wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i w małym garnuszku roztapiamy kostkę masło.
  2. Dorodne śliwki rozdzielamy na połówki lub dzielimy na cztery kawałki.
  3. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół.
  4. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.
  5. Do drugiej miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Warto wiedzieć, że cukier drobny znacznie szybciej się rozpuszcza.
  6. Czas na zmieszanie składników - jajka z cukrem ubijamy mikserem. Słodka masa powinna być bardzo puszysta i delikatna.
  7. Do miski z masą dodajemy roztopione masło i proszek do pieczenia.
  8. Śliwki oprószamy mąką, a ciasto wykładamy do formy do pieczenia.
  9. Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pieczemy ciasto przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł