Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Obłędne ciasto ze śliwkami i kruszonką - idealne do kawy
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ciasto ze słodkimi śliwkami i pyszną kruszonką z przyjemnością przywołuje babcine placki, które jedliśmy w dzieciństwie. Ten wyjątkowy przepis sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy zaledwie kilka produktów, aby stworzyć doskonały deser do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto ze śliwkami
Canva.com
Jeśli lubicie ciasta z owocami i macie ochotę na delikatny deser, który nawiązuje do tradycyjnych wypieków naszych babć, to musicie spróbować drożdżowego ciasta śliwkowego z kruszonką.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- kostka masła
- 5 średnich jajek
- około 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g twardszych śliwek
Pyszne składniki na kruszonkę
- pół szklanki mąki pszennej krupczatki lub zwykłej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
Zobacz także
Jak zrobić ciasto śliwkowe z kruszonką?
Canva.com
- Na początku wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i w małym garnuszku roztapiamy kostkę masło.
- Dorodne śliwki rozdzielamy na połówki lub dzielimy na cztery kawałki.
- Ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół.
- Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Warto wiedzieć, że cukier drobny znacznie szybciej się rozpuszcza.
- Czas na zmieszanie składników - jajka z cukrem ubijamy mikserem. Słodka masa powinna być bardzo puszysta i delikatna.
- Do miski z masą dodajemy roztopione masło i proszek do pieczenia.
- Śliwki oprószamy mąką, a ciasto wykładamy do formy do pieczenia.
- Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pieczemy ciasto przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki
Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.