Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Obłędne udka pieczone z ziemniakami. Pamiętaj o jednej czynności!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Prosty, pyszny obiad? Pieczone udka z ziemniakami! Bardzo łatwo je przyrządzić. Wystarczą aromatyczne przyprawy, olej i pieczenie. Do tego warto jednak zrobić jeszcze jedną rzecz — zapewni to wyjątkowy smak!
Pieczone udka z ziemniakami — pamiętaj o marynacie!
Mięso z kurczaka najlepiej przygotuj trochę wcześniej i zamarynuj je na jakieś 2 godziny. Dzięki temu będzie kruche i soczyste! Nie pomijaj tej czynności!
Pieczone udka z ziemniakami — składniki 5 udek z kurczaka
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 cebula
Składniki na marynatę
- 5 ząbków czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 cytryny
- olej
Canva
Pieczone udka z ziemniakami — przepis
- Udka z kurczaka umyj i osusz.
- Rozmaryn posiekaj. Czosnek przepuść przez praskę (nie musisz go obierać z łupiny). Wyciśnij sok z połówki cytryny.
- Wymieszaj olej, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę i sok z cytryny.
- W przygotowanej marynacie obtocz udka z kurczaka. Włóż je do pojemnika, który szczelnie zamkniesz i schowaj go do lodówki.
- Mięso musi leżeć w lodówce 2 godziny.
- Obierz i umyj ziemniaki oraz marchewkę. Pokrój warzywa w kostkę.
- Zdejmij cebulę obierz z łupiny oraz pokrój ją w piórka.
- Udka kurczaka wyjmij z lodówki, wymieszaj razem z ziemniakami, marchewką i cebulą, tak, żeby warzywa przykrył olej z przyprawami.
- Umieść wszystko w naczyniu żaroodpornym, piecz (grzanie góra-dół) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
- W trakcie pieczenia mieszaj składniki dania.
Udka pieczone z ziemniakami podawaj bez dodatków lub z ryżem i surówką.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.