Orzeźwiający chłodnik pomidorowy: odkryj lekkość i smak przepysznej zupy
Do przeczytania w ok. 3 min.
Przepis na chłodnik pomidorowy
Oto przepis na chłodnik pomidorowy:
- 1 kg pomidorów
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kawałki chleba
- Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Ogórek obrać i również pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Warzywa wrzucić do miski, dodać kefir lub jogurt, dokładnie wymieszać.
- Dodać sól i pieprz do smaku.
- Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Dodać drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i koperek.
- Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podawać z kawałkami jajek i chleba.
Właściwości zdrowotne
Chłodnik pomidorowy to danie, które oprócz swojego pysznego smaku, posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Pomidory, które stanowią podstawowy składnik tej zupy, zawierają dużo witaminy C, beta-karotenu oraz likopenu, który działa przeciwutleniająco i chroni przed chorobami serca oraz nowotworami. Ogórek, który również jest składnikiem chłodnika, jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas. Kefir lub jogurt, które dodajemy do zupy, są źródłem białka oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny.
Wartości odżywcze i kaloryczność
Wartości odżywcze chłodnika pomidorowego zależą od składników, które dodajemy do zupy. Przygotowując chłodnik zgodnie z powyższym przepisem, otrzymamy około 6 porcji zupy, z których każda będzie miała około 150 kcal. Chłodnik pomidorowy jest niskokaloryczny, a jednocześnie sycący, dzięki czemu idealnie sprawdza się w diecie odchudzającej.
Jak podawać chłodnik pomidorowy?
Chłodnik pomidorowy najlepiej podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go podawać z kawałkami jajek i chleba, ale również z dodatkiem koperku, szczypiorku czy rzodkiewki. Można również dodać do niego kawałki ogórka lub pokrojone w kostkę papryki. Chłodnik pomidorowy jest idealny na lekką kolację lub lunch w upalne dni.
Kilka ciekawostek i przydatnych porad - chłodnik pomidorowy
- Chłodnik pomidorowy najlepiej smakuje, gdy zostanie przygotowany dzień wcześniej i schłodzony w lodówce.
- Do chłodnika pomidorowego można dodać również kwaśną śmietanę lub jogurt grecki, co nada mu jeszcze bardziej intensywnego smaku.
- Jeśli nie przepadamy za kefirem lub jogurtem, możemy zastąpić je maślanką lub mlekiem.
- Chłodnik pomidorowy można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
- Chłodnik pomidorowy to danie, które już w XVI wieku było znane na terenie Polski.
- W zależności od regionu, chłodnik pomidorowy może mieć różne dodatki, np. ogórek, rzodkiewkę, jajka czy koper.
Nie tylko dla wegetarian! Chłodnik pomidorowy - przepis dla każdego!
Chłodnik pomidorowy to pyszna i orzeźwiająca zupa, która idealnie sprawdza się w letnie dni. Jest to danie charakterystyczne dla kuchni polskiej, ale znane również w innych krajach. Przygotowując chłodnik pomidorowy, warto pamiętać o jego właściwościach zdrowotnych oraz wartościach odżywczych. Chłodnik pomidorowy można podawać na wiele sposobów, a jego przechowywanie jest bardzo proste. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłu na lekką i smaczną kolację lub lunch w upalne dni.