Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Oto przepis na korzenne ciasto daktylowe z whisky. Wspaniały deser na święta
Do przeczytania w ok. 2 min.
Święta kojarzą się z korzennymi zapachami, puszystym śniegiem i mroźną temperaturą za oknem. W takim okresie wspaniałym pomysłem jest podbudowanie magicznego klimatu z pomocą rozgrzewających i pysznych wypieków. Idealnym pomysłem jest korzenne ciasto daktylowe z whisky.
Składniki
Chociaż lista składników potrzebnych do stworzenia niezwykle aromatycznego i niemal magicznego ciasta wydaje się długa, to całość jest dość tania i prosta w przygotowaniu. Warto zebrać się na odrobinę wysiłku, aby magia świąt zagościła w każdym zakamarku domu. Do przygotowania korzennego ciasta daktylowego z whisky potrzebne będą:
- jajka (3 sztuki w temperaturze pokojowej)
- maślanka (1 szklanka)
- mąka pszenna tortowa (2 i 1/4 szklanki)
- suszone daktyle (140 g)
- orzechy włoski (120 g)
- miękkie masło (100 g)
- cukier (2/3 szklanki)
- cynamon (1 łyżka)
- soda (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (1 szczypta)
- przyprawa do piernika (1 - 2 łyżeczki)
- whisky (wybrany gatunek, 2/3 szklanki)
Przygotowanie
Canva.com
Korzenne ciasto daktylowe z whisky jest rozgrzewającym i niezwykle aromatycznym wypiekiem, który cały dom jest w stanie wypełnić świątecznymi zapachami. Jest przy tym wilgotne i niezwykle pyszne. Można mieć pewność, że każdemu zasmakuje i stanie się stałym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i składa się z kilku kroków.
- rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- suszone daktyle należy przesypać do rondelka lub niewielkiego garnka i zalać whisky. Całość gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania alkoholu i zmiękczenia daktyli
- po przestygnięciu daktyli trzeba, złączyć je z maślanką i zblendować na gładką masę
- trzecim krokiem jest połączenie mąki, przyprawy do piernika, proszku do pieczenia, sody i soli, a następnie ich przesianie
- masło połączone z cukrem wystarczy miksować do czasu uzyskania puszystej masy. Nie przestając miksować, należy dodać 3 jajka (pojedynczo)
- po połączeniu składników przychodzi pora na dolanie do miski masy daktylowej oraz suchych składników (wciąż miksując)
- po powstaniu jednolitego ciasta należy dodać delikatnie posypane mąką orzechy, a całość powoli wymieszać łyżką
- spód i boki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej całe ciasto. Keksówkę włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut. Korzenne ciasto daktylowe z whisky będzie gotowe do podania od razu po przestygnięciu
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zrób polędwiczki w TYM sosie. Nie pożałujesz
Polędwiczki wieprzowe w sosie w whisky to pomysł na znakomity obiad na specjalną okazję, zwłaszcza jeśli domownicy czy goście przepadają za intensywnym smakiem i aromatem potraw. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Męski przepis na pikantną karkówkę z grilla. W tej marynacie smakuje nieziemsko!
Sezon grillowy to dobra okazja, aby eksperymentować i skosztować zupełnie nowych wersji klasyków. Pikantna karkówka w glazurze z whisky przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Karkówka w marynacie z whisky - przepis na danie dla prawdziwych smakoszy
Karkówka w marynacie z whisky to pomysł na znakomite danie zarówno w domu, jak i w plenerze podczas grilla. Zbożowy trunek nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Jak przygotować taką marynatę? Poniżej znajduje się przepis na 1 kilogram karkówki oraz wytyczne dotyczące przygotowania.