canva.com

Pączki babci - tradycyjny przepis

Są pewne smaki, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Jednym z takich smaków są pączki babci. To słodkie, puszyste i aromatyczne ciastka, które rozpływają się w ustach. Jeśli chcesz poczuć się jak w domu i spróbować prawdziwie tradycyjnych pączków, to ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki na pączki jak u babci:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 40 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków
  • cukier puder do posypania

Staranne przygotowanie ciasta to klucz do sukcesu

  1. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, a następnie zalej je ok. 4-5 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, a następnie zasyp całość łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło, żółtka oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej do miski ciepłe mleko, dodaj szczyptę soli i spirytus lub rum. Wlewaj powoli, cały czas mieszając, przygotowane wcześniej składniki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  5. Gotowe ciasto przekładaj na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Wykrawaj foremką kółka o średnicy około 8 cm, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na blaszce przez około 20 minut.
Tradycyjne pączki babci to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem i zapachem domowych wypieków.

Smażenie pączków krok po kroku:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec do temperatury około 180 stopni C.
  2. Wrzuć po 2-3 pączki na raz i smaż na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Gotowe pączki odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
canva.com

Nasze porady na udane pączki jak u babci:

  • Do smażenia pączków najlepiej użyć smalcu, który nadaje im intensywny smak.
  • Wyrośnięte pączki można smażyć w tłuszczu lub piec w piekarniku, by zredukować ilość tłuszczu w diecie.
  • Jeśli chcesz uzyskać mniejsze pączki, zmniejsz średnicę foremek.
  • Możesz dodać do ciasta trochę startej skórki z cytryny lub pomarańczy, aby nadać pączkom świeżości i aromatu.
  • Po upieczeniu i odcedzeniu pączki można wypełnić ulubionym dżemem lub kremem.

Dlaczego warto samodzielnie przygotować pączki babci?

Tradycyjne pączki babci to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem i zapachem domowych wypieków. Ich smak i konsystencja nie są do porównania z pączkami z supermarketu czy z piekarni. Samodzielne przygotowanie pączków to także świetna zabawa dla całej rodziny i sposobność, aby wprowadzić do kuchni odrobinę tradycji.

Pączki, które zdobędą Twoje serce!

Pączki babci to słodki przysmak, który zachwyca każdego smakosza. Tradycyjny przepis na pączki babci pozwoli Ci poczuć smak dzieciństwa i aromat domowych wypieków. Pączki babci to doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu z rodziną oraz okazja, aby nauczyć dzieci tradycyjnych sposobów wypiekania. Zastosowanie wysokiej jakości składników i dokładne wykonanie przepisu gwarantuje puchate, aromatyczne i przede wszystkim smaczne pączki, które rozpływają się w ustach. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł