canva.com

Pad Thai z orzechami nerkowca – przepis który Cię zaskoczy!

Pad thai to najpopularniejsze tradycyjne danie kuchni tajskiej przygotowywane na bazie makarony ryżowego. Smaczna, niezwykle aromatyczna i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu potrawa to gratka dla fanów azjatyckiego jedzenia. Kompozycja smaków takich jak ostry, słony, kwaśny oraz słodki czyni danie niepowtarzalnym, więc koniecznie musisz je spróbować! Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjne pad thai z kurczakiem i orzechami nerkowca.

Jak przygotować domowy sos do pad thai

Podstawą większość azjatyckich dań jest oczywiście sos, który wzbogaca potrawy o to, co w kuchni azjatyckiej najważniejsze – smak umami.

Składniki na sos do pad thai:
  • sok z połówki limonki
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie sosu polega na dodaniu wszystkich składników do szklanki i ich wymieszaniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru – aby usprawnić ten proces, użyj ciepłej wody.

canva.com

Pad thai z orzechami nerkowca – przepis

List składników:
  • przygotowany wcześniej sos do pad thai
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 100 g makaronu ryżowego
  • ćwiartka limonki
  • orzechy nerkowca (wystarczy garść)
  • garść kiełków fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • olej roślinny do smażenia
  • posiekana dymka

Jak zrobić pad thai krok po kroku

Jeśli masz już wszystkie składniki, to czas przejść do przygotowania, które trwa zaledwie kilka chwil. Najważniejsze w tym przepisie jest to, aby nie gotować makaronu!

  1. Makaron ryżowy zalej zimną wodą i mocz przez 30 minut. Ugotowanie go we wrzątku sprawi, że stanie się jedną kleistą bryłą – nie chcesz tego, zaufaj mi
  2. Na dużej patelni lub klasycznym woku ze stali węglowej rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, dodaj posiekany drobno czosnek oraz imbir i podsmaż pokrojonego w drobne kawałki kurczaka
  3. Następnie dorzuć makaron i podsmażaj dynamicznie mieszając przez ok. 3-4 minuty
  4. Wlej przygotowany wcześniej sos, wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj na jego delikatne zredukowanie. Każda nitka makaronu ryżowego powinna przybrać lekko brązowy kolor
  5. Na koniec dodaj kiełki fasoli oraz posiekaną drobno dymkę. Całość przemieszaj dwukrotnie i zdejmij z ognia
  6. Nałożoną na talerz porcję pad thai posyp rozgniecionymi orzechami nerkowca i skrop sokiem z ćwiartki limonki
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł