Pieprz cayenne - ostra przyprawa, która wspiera odchudzanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przyprawa idealna dla zdrowia
Papryka C\cayenne była używana od wieków w celu poprawy trawienia, łagodzenia bólu i pomocy w wielu różnych warunkach zdrowotnych. Cayenne to świetna przyprawa, którą można dodać do ulubionych potraw, ale można ją również dodać do porannej kawy, aby się pobudzić.
Cayenne jest szczególnie pomocna dla osób cierpiących na artretyzm, ponieważ pomaga złagodzić ból i stany zapalne. Wiadomo również, że pieprz cayenne pomaga w przypadku zgagi, niestrawności i wrzodów.
Papryka Cayenne lub pieprz cayenne to rodzaj papryczki chili pochodzącej z rośliny Capsicum annuum. Jest powszechnie stosowany w kuchni i stwierdzono, że ma korzyści zdrowotne, w tym zwiększenie metabolizmu, poprawę trawienia i pomoc w utracie wagi.
Wiele osób pyta, czy chili i pieprz cayenne to jest to samo? Odpowiadamy: nie, chili i pieprz cayenne to nie to samo. Chili to rodzaj pikantnego sosu, który powstaje z połączenia przypraw i warzyw. Papryka cayenne to rodzaj papryczki chili w kolorze czerwonym. Chili w proszku to mieszanka mielonych czerwonych papryczek chili i przypraw. Jest używany jako przyprawa do wielu potraw, w tym dań meksykańskich, takich jak chili con carne.
Woda połączona z pieprzem cayenne to świetny sposób na detoksykację organizmu. Pieprz cayenne pomaga również w trawieniu, pomaga rozkładać tłuszcz i pomaga w utracie wagi. Nadmierne stosowanie mieszanki wody z pieprzem może jednak powodować bóle brzucha, skurcze, zgagę i nadkwasotę.
Zaleca się spożywanie pieprzu cayenne z umiarem, ponieważ może to powodować podrażnienie przewodu pokarmowego i skóry.