canva.com

Pierogi z grzybami - oto przepis!

Jeśli lubisz pierogi, a dodatkowo uwielbiasz grzyby, to koniecznie musisz spróbować pierogów z grzybami. To przepyszna i sycąca potrawa, która idealnie sprawdzi się jako danie główne lub przystawka. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pierogi z grzybami oraz porady, jak je najlepiej podawać.

Przepis na pierogi z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500g grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
canva.com

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto.
  2. Odstaw ciasto na około 30 minut.
  3. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki.

Przygotowanie farszu:

  1. Grzyby umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Dodaj grzyby i smaż przez około 10 minut, aż będą miękkie.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Zdejmij farsz z ognia i odstaw do ostygnięcia.
canva.com

Składanie pierogów:

  1. Na każde kółko ciasta połóż łyżeczkę farszu.
  2. Zlep brzegi ciasta i uformuj pierogi.
  3. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut.
  4. Gotowe pierogi wyjmij z wody i odcedź.

Jak podawać pierogi z grzybami?

Pierogi z grzybami najlepiej podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub smażoną cebulką. Można też dodać do nich starty żółty ser lub posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj gorące, najlepiej od razu po ugotowaniu.

canva.com

Porady dotyczące przygotowania pierogów z grzybami

  • Jeśli chcesz, aby ciasto na pierogi było bardziej elastyczne, dodaj do niego łyżkę oleju roślinnego.
  • Pierogi z grzybami można zamrozić. Przed zamrożeniem najlepiej ugotować je na półtwardo, a następnie ostudzić i zamrozić.
  • Do farszu można dodać również inne rodzaje grzybów, na przykład borowiki lub pieczarki.

Pierogi z grzybami - perfekcja!

Pierogi z grzybami to przepyszna i sycąca potrawa, którą warto przygotować w domu. Nasz przepis na pierogi z grzybami jest prosty i sprawdzony, a dodatkowo podaliśmy kilka porad, jak je najlepiej podawać. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł