Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Kwaśny owoc, odrobina słodyczy. Matko! Indyk jeszcze nigdy nie był tak pyszny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zobacz, jak przygotować najlepszą pierś z indyka na obiad. To przepis, który nada się zarówno podczas zwykłego posiłku (przecież nasi bliscy też zasługują na wyjątkowe dania), jak i podczas specjalnych okazji.
Pierś z indyka na obiad — jak ją przyrządzić?
Koniecznie zaserwuj indyka w pomarańczach i miodzie. To połączenie jest obłędne! Słodycz miodu idealnie dopełnia kwaśne pomarańcze.
Składniki na pierś z indyka w miodzie i pomarańczach
- 0,5 kg indyka
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki startego (lub sproszkowanego) imbiru
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz
Canva
Pierś z indyka na obiad — przepis
- Mięso umyj, osusz, pokrój kawałki.
- Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, sosem sojowym, i resztą przypraw.
- Natrzyj mięso marynatą, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki na 4 godziny.
- Pomarańczę sparz, wyszoruj i pokrój w plasterki.
- Masło podziel na mniejsze części.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej marynatą, obłóż masłem i plastrami pomarańczy.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 43-47 minut.
- Od czasu do czasu polewaj indyka sosem z masła i marynaty.
Jak można modyfikować ten przepis?
Niektórzy lubią dodawać do marynaty odrobinę alkoholu na przykład wermutu. Mięso jest wtedy bardziej kruche.Warto rozważyć też dodanie żurawiny do indyka. To pyszne połączenia.
Część osób woli piec indyka w całości tak jak na załączonym zdjęciu. Trzeba wtedy zmodyfikować temperaturę piekarnika i czas pieczenia.
Z czym podawać pierś z indyka na obiad?
Świetnie będzie komponować się z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Warto też pomyśleć nad jakimiś kluskami. Do tego sprawdzą się warzywa gotowane na parze.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.