Pierś z kurczaka na grilla - 4 genialne marynaty
Do przeczytania w ok. 2 min.
Marynowana pierś z kurczaka z grilla
Pamiętaj, że mięso musi zostać zamarynowane wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Ile czasu przeznaczyć na marynowanie? Od 30 minut, do kilkunastu godzin. Najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej.
A z czym podawać grillowaną pierś? Idealna będzie do sałatki lub pieczywa.
Marynaty podane w poniższych przepisach możesz wykorzystać też, jeśli chcesz upiec kurczaka.
Jak przygotować mięso i jak je później grillować?
Kurczaka musisz najpierw dokładnie umyć, a potem porządnie wysuszyć. Następnie pokrój mięso na grube plastry, ponakłuwaj widelcem i dokładnie obtocz w marynacie. Kolejny krok to schowanie kurczaka do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mięso grillować później po 10 minut z każdej strony.
Marynata z pesto
Tu spokojnie możesz skorzystać z kupnego pesto. Wtedy do marynaty potrzebujesz dać jedynie zmiażdżony ząbek czosnku. Jeśli nie dysponujesz gotowym pesto, wykonaj je samodzielnie.
- 4 łyżki oleju
- 2 garście bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Liście bazylii należy zblendować z pozostałymi składnikami.
Marynata miodowo-musztardowa
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Czosnek należy przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Marynata jogurtowa
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
Marynata keczupowo-majonezowa
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Ząbek czosnku należy przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.