Pomysł na lunchbox: zapiekany ryż z kurczakiem. Możesz go zjeść na zimno lub ciepło
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 200-225 g filetu z kurczaka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 szalotka,
- 1 średni ząbek czosnku,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały batat,
- 200 g ryżu,
- 675 ml bulionu drobiowego,
- 2 łyżki masła,
- 215 g sera mozzarella,
- kilka gałązek
- natki pietruszki,
- świeżo zmielony pieprz czarny.
Jak przygotować zapiekany ryż z kurczakiem?
Przygotowanie - kurczaka pokrójmy w małą kostkę, obtoczmy w mące i obsmażmy na maśle klarowanym. Szalotkę i czosnek obierzmy, pokrójmy i dodajmy do kurczaka. Smażmy 2-3 minuty. Znów cukinię pokrójmy w niewielkie kawałki. Batata wyszorujmy i pokrójmy w cienkie plastry. W dużej misce wymieszajmy ryż, kurczaka z cebulą i czosnkiem, oraz cukinią, batatem i bulionem drobiowym.
Piekarnik nagrzejmy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Następnie średnią foremkę do zapiekania posmarujmy masłem, wyłóżmy do niej masę ryżową. Naczynie przykryjmy pokrywką lub folią aluminiową i pieczmy około 19-23 minut. Po tym czasie odkryjmy, ułóżmy na wierzchu pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekajmy, już bez przykrycia, 11-13 minut do zezłocenia się sera. Przed podaniem danie posypmy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem.