Prosty przepis na pyszne pączki z nowoczesnym akcentem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Nowoczesne czy klasyczne pączki?
Polskie pączki kiedyś były daniem wytrwanym i nadziewano je słoniną. Dziś jest to nie do pomyślenia! Na szczęście obecnie podaje się je na słodko z przepysznym nadzieniem. Klasycznie jest to, np. dzika róża czy konfitura. Wierzch dekoruje się lukrem albo posypuje cukrem pudrem. Możesz jednak dać się ponieść fantazji i postawić na nieco bardziej ekstrawaganckie i nowoczesne nadzienie. W cukierniach można znaleźć pączki z Kinder Bueno czy czekoladą. A my dziś przedstawiamy Ci przepis na wspaniały wypiek z białą czekoladą i pistacjami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 200 ml letniego mleka
- tabliczka białej czekolady
- 150 ml mleka kokosowego
- 120 g pistacji
Najpierw połącz wszystkie składniki na ciasto, a więc mąkę, drożdże, jajka, żółtka, roztopione masło, cukier, a także letnie mleko. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Postępuj zgodnie z instrukcją, jaką znajdziesz w naszym innym przepisie na pączki.
Ten przepis wyróżnia się wspaniałym nadzieniem. Do rondelka wlej mleko kokosowe a także pokruszoną czekoladę. Podgrzej całość na niewielkim ogniu i ostudź. Następnie dodaj do masy pistacje. Zmiksuj blenderem, aż uzyskasz gładką masę bez grudek. Gotowe! Możesz nadziewać swoje pyszne, nowoczesne pączki.